Liga protiv raka: Želimo opremiti "sobu za život"

Liga prikuplja sredstva za opremanje sobe za izolaciju na pulskom odjelu onkologije (arhiva/A. TOŠIĆ)
Liga prikuplja sredstva za opremanje sobe za izolaciju na pulskom odjelu onkologije (arhiva/A. TOŠIĆ)

Psihološko savjetovalište za onkološke bolesnike, klub laringektomiranih, stoma klub, volonteri u Domu za stare "Alfredo Štiglić" i Sveti Polikarp, predavanja liječnika…, glavne su to djelatnosti Lige protiv raka.

Povod za podsjećanje na njihov rad je 45. godišnjica djelovanja Lige koja će se obilježiti svečanošću u Domu hrvatskih branitelja u petak, 11. siječnja s početkom u 18 sati.

Sve je počelo 1968. godine na inicijativu dr. Ivice Ružička, Pavle Kosa i Josipa Ladavca, osnivača Lige. Startali su sa zdravstvenim prosvjećivanjem, a nastavili s preventivnim pregledima u sklopu Lige i tadašnjeg onkološkog dispanzera. Obavljeno je na tisuće ginekoloških preventivnih pregleda i fluorografskog snimanja pluća diljem Istre. Značajna su sredstva prikupljena od 20 održanih memorijala Sergia Blažića Đosera.

S ukupno 500 tisuća kuna uređivao se i opremao odjel i ambulanta za onkološke bolesnike u pulskoj Općoj bolnici.  Memorijal se više ne održava, a želja je Lige opremiti sobu za izolaciju na odjelu onkologije, odnosno "sobu za život", kako je nazivaju. Novac će prikupljati prodajom zbirke pjesama Milana Pačića "Žitnica misli", člana Lige.

Godine 1997. u sklopu Lige formiran je Klub žena liječenih od karcinoma dojke, koji se zatim izdvaja u samostalni Klub Gea. Liga je iznjedrila i volonterski palijativni tim koji je od lani dio zdravstvenog sustava. Točnije, postao je profesionalni tim pri Istarskim domovima zdravlja, a u sklopu Lige ostalo je aktivno 15 volonterki koje rade u domovima za stare i nemoćne.

Psihološko savjetovalište za onkološke bolesnike djeluje već 12 godina i dva puta tjedno psihologinja i predsjednica Lige Danica Kuzmanović pruža psihološku podršku pacijentima u ambulanti ili na odjelu kirurgije, gdje leže žene operirane od raka dojke.

- Tome sam se posvetila. Unatoč stresnim situacijama osjećam veliko zadovoljstvo kad mogu pomoći osobi da se lakše nosi s dijagnozom. Pritom im mogu dati i niz korisnih informacija, počevši od nuspojava do prava pacijenata, veli Kuzmanović.

Lani je putem natječaja Liga dobila jednokratnu pomoć za savjetovalište u iznosu od 45 tisuća kuna od Ministarstva zdravlja. S tim su novcem otvorili psihološko savjetovalište u labinskom domu zdravlja, koje radi jednom mjesečno. Također, tiskani su informativni leci o savjetovalištu u Puli i Labinu. Vodeći se motom "Zajedno u borbi protiv raka jer zdravlje je prva liga" u izradi je i brošura namijenjena onkološkim bolesnicima koju piše psihijatar dr. Tomislav Peharda.

U sklopu svoje redovne djelatnosti nastavljaju s edukativnim pridavanjima, pa će tako specijalistica ginekologije dr. Erika Begić krajem siječnja održati niz predavanja srednjoškolcima o spolno prenosivim bolestima, a dr. Boris Grdinić održava predavanja osnovnoškolcima o raku grla kao posljedici pušenja. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter