Liftom do liječnika u Uljaniku

Ulaz s bulevara (D. MEMEDOVIĆ)
Ulaz s bulevara (D. MEMEDOVIĆ)

Uskoro počinje gradnja lifta u Uljanikovoj zgradi na pulskom bulevaru, čime će se okončati obnova prostora na drugom katu gdje su četiri ambulante obiteljske medicine. U malom zdravstvenom centru Istarskih domova zdravlja, među Puljanima poznatijem kao "Uljanikove ambulante", liječi se oko 6,5 tisuća pacijenata kojima je lift bio nasušna potreba.

Lift kroz dvorište

Točno 59 stepenica do drugog kata nije mali izazov, posebno bolesnim, starijim, teško pokretnim i invalidnim osobama kojima i zakon jamči lak pristup javnim ustanovama. Vanjska konstrukcija lifta ići će kroz malo dvorište, uvučeno iza zida Arsenala, a izlazi na katove probit će se na mjestu dosadašnjih prozora na središnjem stubištu stare austrougarske zgrade.

- Konačno je gotov aneks građevinske dozvole, jer je došlo do nekih izmjena u projektu, i uskoro kreću radovi. Očekujemo da za dva mjeseca lift bude u upotrebi. Time ćemo okončati obnovu ovog malog zdravstvenog centra. Sada svaki liječnik ima svoju ambulantu, u smjeni svatko ima svoj prijemni šalter i previjalište, čekaonica je prostrana i svijetla, postavljena je nova PVC stolarija, klima-uređaji, krov je potpuno saniran, nabavljen je novi namještaj. Još treba urediti sanitarni čvor za pacijente i invalide s druge strane hodnika, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Nabavka i ugradnja lifta košta 235.687 kuna s PDV-om a taj je posao sklopljen s tvrtkom Thyssen Krupp dizala. Izrada okna za ugradnju lifta još je u fazi ugovaranja, a to bi trebalo koštati oko 200.000 kuna. Dio tih radova i troškova preuzeo je Uljanik kao vlasnik zgrade. a Istarski domovi zdravlja su u kompletnu adaptaciju uložili oko 400 tisuća kuna. Iako je riječ o jednokatnici iz doba Austro-Ugarske Monarhije, na kojoj je drugi kat dograđen 1970-ih godina, zgrada nije pod zaštitom konzervatorskog odjela pa za ove zahvate nije trebalo dobiti njihovu suglasnost.

Mali zdravstveni centar

Pacijenti su ovdje zbrinuti radnim tjednom od 7 ujutro do 19.30 navečer. Četiri liječnička tima predvođena doktorima Vilmom Juran-Gobo, Snježanom Gregurev, Silvijom Keceli Mesaroš i Fedorom Butkovićem priskaču jedni drugima u pomoć, posebno za hitnoće, a svake subote u prijepodnevnoj smjeni organizirana su i dežurstva. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter