LIFFE: "Piknik" Jure Pavlovića najbolji kratki film


Islandski kandidat za Oscara film "Ovnovi" Grimura Hakonarsona osvojio je glavnu nagradu Vodomec (Vodomar) na 26. ljubljanskom međunarodnom filmskom festivalu (LIFFE) koji je završio sinoć. Film prikazuje posvađanu braću koja žive u islandskoj dolini, a poveže ih borba za njihovo krdo plemenitih ovaca. Žiri u sastavu Zvonimir Jurić (Hrvatska), Srđan Vuletić (Bosna i Hercegovina) i Marko Naberšnik (Slovenija), ocijenili su da se radi o uvjerljivom filmu koji s prikazom lokalne islandske priče upozorava na globalnu sliku o svijetu kojemu nedostaje razumijevanje, dijalog i ljubav.

Nagradu Fipresci filmski su kritičari i novinari dodijelili "Obiteljskom filmu" Olma Omerze, slovenskog režisera koji radi u Češkoj, a publika je dala najvišu ocjenu brazilskom filmu "Druga mama" Anne Muylaert. Nagradu za najbolji kratki film žiri (Anja Kučko Braun, Bojana Bregar i Milan Milosavljević) je dodijelio hrvatskom filmu "Piknik" Jure Pavlovića.

Dobitnik filmskog priznanja Europskog parlamenta za 2015. godinu - nagrade LUX bit će poznat krajem godine. Sva tri filma su prikazana u Ljubljani i u Zagrebu na Zagreb Film Festivalu. Radi se o prvijencima, filmovima "Mediterranea" u režiji Jonasa Carpignana, "Lekcija/Urok" Kristine Grozeve i Petra Valchanova te  "Mustang" turske redateljice Deniz Gamze Ergüven. (K. MEDICA)

 

 

       

       

       

       

       

      


Podijeli: Facebook Twiter