Lidija Nikocevic na celu Hrvatskog ICOM-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izbornoj skupštini Hrvatskog nacionalnog komiteta Medunarodnog vijeca muzeja (ICOM/International Council of Museums), održanoj u Zagrebu, za predsjednicu tog tijela izabrana je mr. Lidija Nikocevic, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre.

ICOM je organizacija koja pod okriljem UNESCO-a potice i unaprjeduje kvalitetu komunikacije izmedu muzejskih ustanova, valorizira djelatnosti clanica u razvoju njihovih primarnih zadataka pohranjivanja, informiranja i dijaloga sa zajednicama i njihovom materijalnom i nematerijalnom kulturom.

- ICOM funkcionira na dvije razine, od kojih se jedna oslanja na medunarodne komitete, kojih ima tridesetak i koji su specijalizirani za razlicita podrucja, dok je druga razina ona nacionalnih komiteta, pojašnjava mr. Nikocevic. Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a teži povezivanju hrvatskih ustanova te time i doprinosu razmjeni znanja, edukaciji i, konacno, sveopcoj kvaliteti strucnog rada.

Ono što novoizabrana predsjednica navodi kao posebno dobrodošlu cinjenicu jest da je njezinim izborom ova hrvatska organizacija porucila da uvida potrebu za unaprjedenjem upravo spomenute komunikacije, i to ne samo na medunarodnoj, vec i na regionalnoj razini.

- Treba imati na umu da sam ja muzealac koji djeluje u Istri i raduje me da je hrvatski komitet ovim mojim izborom zapravo upozorio na to temeljno ICOM-ovo širenje ideja, a ja cu dalje nastojati raditi na tome da se broj hrvatskih clanica povecava, kaže Nikocevic i upozorava da je tek 10 posto domacih ustanova dio ICOM-ove organizacije.


Podijeli: Facebook Twiter