Lidija Nikočević i dalje ravnateljica

Lidija Nikočević i Mario Buletić, njen prvi protukandidat u dva desetljeća ravnateljskog mandata (D. ŠIŠOVIĆ)
Lidija Nikočević i Mario Buletić, njen prvi protukandidat u dva desetljeća ravnateljskog mandata (D. ŠIŠOVIĆ)

Nakon provedenog postupka javnog natječaja za novog ravnatelja Etnografskog muzeja Istre u Pazinu i konačnog prijedloga Muzejskog vijeća ove županijske ustanove da se dosadašnja ravnateljica dr. sc. Lidija Nikočević imenuje na tu funkciju i u narednom četverogodišnjem razdoblju, a za što je na županijskim stranicama već pripremljen prijedlog službene odluke, izgledno je da će se u ponedjeljak, za četiri dana, na sjednici Županijske skupštine i formalno potvrditi novi četverogodišnji mandat dosadašnjoj ravnateljici.

Lidija Nikočević tu funkciju obavlja 20 godina, od 1997. godine, a na ovom je natječaju prvi put imala protukandidata, višeg kustosa ovog muzeja Marija Buletića.

Iako je većina članova Stručnog vijeća muzeja, koje čine svi stručni zaposlenici muzeja (njih šestero, bez dvoje prijavljenih kandidata), stala iza prijedloga programa Marija Buletića, a time i iza njegove kandidature, Muzejsko vijeće na čelu s predsjednikom dr. sc. Robertom Matijašićem to neobvezujuće mišljenje nije uvažilo.

- Utvrđuje se da Lidija Nikočević ispunjava sve uvjete propisane Statutom Etnografskog muzeja Istre i uvjete obavljene Natječajem za imenovanje ravnatelja ovog muzeja, naveo je Matijašić u službenom prijedlogu za imenovanje novo/stare ravnateljice Etnografskog muzeja Istre, ustanove koja je osnovana 1962. godine i smještena u prostorima pazinskog srednjovjekovnog Kaštela. Jučer nam je Matijašić ostao nedostupan za pojašnjenje odluke i odgovor na pitanje zašto nije uvaženo većinsko mišljenje zaposlenika.

S druge strane, kustosica muzeja Ivona Orlić, kao predstavnica Stručnog vijeća muzeja, potpisala je službeno mišljenje u kojem je utvrdila da je "zbog razrađenijeg prijedloga programa većini članova Stručnog vijeća prihvatljiviji onaj Maria Buletića". Prethodno je napisala da "oba prijedloga programa rada muzeja donose suvremene i adekvatne idejne smjernice za razvoj etnološke struke u Istri. Nedostaje razrada konkretnih aktivnosti i mjera u upravljačkom kontekstu i realizaciji zadanih ciljeva". (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter