Lidija Bacic osvojila Umažane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvi dan ljeta Umag je, nakon nekoliko godina pauze, ugostio raspjevanu karavanu festivala Melodije Istre i Kvarnera, koja je dupkom ispunila Trg slobode. Od 20 izvodaca umašku je publiku osvojila vesela i prpošna Splicanka, Lidija Bacic, koja je sa skladbom «Neka se vino toci (nazdravje)» osvojila 155 glasova.

Drugo mjesto sa 75 glasova dobio je Rijecanin Alen Polic u pratnji ansambla Kaljina s pjesmom «Crna», a trece mjesto sa 67 glasova zauzela je skladba «Mediteraneo» klape Sol s Paga. Grupu Fortunal iz okolice Rijeke rovinjski Gradski radio proglasio je najboljim debitantom na MIK-u.



Boje Istre branili su Daniel Nacinovic s pjesmom «Ljubaf ni lahka stvar», Vesna Nežic Ružic koja je otpjevala «U plamenu svice» i Robertino Grbac sa skladbom «Adio more». Nastupili su još Joso Butorac, Gina Picinic, Davor Radolfi, Helena Brajkovic, Mirjana Bobuš, Toni Markovski i Valentina Briški, Duško Jelicic Dule, Sabrina, Vivien Galletta, Katja Budimcic, Oliver Berekin, Linda Gizdulic i Lado Bartonicek.

Program je poceo dobrodošlicom u dojmljivoj atmosferi krcatog glavnog trga u starom gradu, koju je gostima zaželio gradonacelnik Vili Bassanese. Tradicionalnu cašu dobrodošlice, kao što nalaže umaška himna «L' acqua della Muiela/Voda iz Moele», predao direktoru festivala Andreju Baši koji je pred svima popio vodu, istaknuvši da su dirnuti toplim docekom Umažana.



Tu je himnu otpjevala zatim umaška muška klapa Lungomare u cast njenoj autorici, Umažanki i nekadašnjoj Mikovki Novelli Radaljac, koja je od gradonacelnika dobila buket cvijeca. Plesali su i mali folkloraši iz umaškog vrtica Duga, razgalivši sve okupljene, te Venecijani, odnosno maskirana grupa Zajednice Talijana iz Buja koja je izvela menuet prizvavši duh srednjovjekovne Serenissima.

Tri su bijela goluba poletjela u zrak, što je oznacilo službeni pocetak festivalske veceri koja je okupljene toplim cakavskim melosom «grijala» sve do ponoci, kada su proglašeni pobjednici nakon zbrajanja 400-tinjak glasackih listica.

Mikovski desetodnevni itinerer obuhvaca sedam gradova i jednu opcinu, smještenih u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Licko-senjskoj i Zadarskoj županiji. Karavana je krenula u subotu iz Opatije i nastavila svaku vecer u drugom mjestu - Pag, Krk i Umag. Nakon toga MIK je krenuo u Bakar, zatim u cetvrtak u Gracišce, a u petak ce se održati u Rijeci.

Konacno odredište je Novalja gdje ce sutra (subota 25. lipnja) biti generalna proba, a u nedjelju 26. lipnja finalna vecer, kada ce se doznati ukupni pobjednik ovogodišnjeg izdanja festivala. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter