Licul: Umirovljenicima ćemo plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje

( Daniel Kasap/PIXSELL)
( Daniel Kasap/PIXSELL)

Mauricio Licul, kandidat za gradonačelnika koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS, predstavio je jučer na tržnici svoj program uoči nedjeljnih lokalnih izbora. Uz Licul program su predstavili i njegovi zamjenici Danijel Ferić (SDP) i Silvano Hrelja (HSU), te saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin, koji je u uvodu naveo da dosadašnja vlast nije činila ništa protekle četiri godine sve do izbora kada su bagere poslali na gradilišta te da će oni upravljati Pulom sve četiri godine a ne samo za izbore.

IDS plaši zaposlenike

- Stiglo je vrijeme za promjene. Puljani nisu budale, sve vide i znaju da se može bolje i pošteno, a upravo to im nudim. Brinut ćemo za socijalno ugrožene, umirovljenicima ćemo plaćati do 75 posto dopunskog zdravstvenog osiguranja, te prenamijeniti Mornaričku bolnicu za Dom za starije i nemoćne. Također, svi pulski učenici dobit će besplatne udžbenike, a mladima ćemo, kako više ne bi odlazili iz Pule, dodijeliti gradske poslovne prostore za razne radionice. Novci za sport usmjerit će se isključivo u juniorski i amaterski sport, a rekonstruirati ćemo Ulicu 43. istraske divizije, izgraditi rotor na vrhu Omladinske te riješiti pitanje smrada i poplava u Puli, rekao je Licul, nastavivši da namjerava realizirati Poduzetničku zonu južne Istre s okolnim općinama, te poticati održavanje starih zanata u centru grada, odnosno da namjerava smanjiti prirez i komunalni doprinos te se ozbiljno pozabaviti s rješavanjem derutnih fasada pulskih zgrada.

Potom je Licul iznio optužbe na račun IDS-a za kojeg tvrdi da uoči izbora plaši zaposlenike u Gradu Puli i gradskim trgovačkim društvima da će, u slučaju njegove pobjede na izborima, dobiti otkaz. Poručio je da će pokazati istinu u praksi, te da nije onakav kakvim ga konkurencija prikazuje, poručivši da se ljude pusti na miru.

- Početkom '90 bilo je opasno biti u IDS-u koji se suprotstavio mnogima, danas je "opasno" družiti se samnom, međutim, ništa nije vječno, stalne su samo promjene", zaključio je Licul otvoreno aludirajući na Petra Preradovića (stalna na tom svijetu samo mijena jest).

Stalne su samo promjene

I Ferićevo obraćanje započelo je najavom promjena u Puli jer, kako je rekao, do sada su slušana "pusta obećanja" poput četiri parkirne kuće i poduzetničkog inkubatora, a sve odluke dosadašnja vlast donijela je na štetu građana, poput povećanja prireza na 12 posto. Naveo je da neće obećavati nerealno već jednu parkirnu kuću koju će izgraditi, jednako kao i Dom za starije, a ponovio je da će smanjiti prirez i komunalni doprinos.

Hrelja je, pak, istaknuo da je potreban veći senzibilitet gradske vlasti prema građanima i upravo to će im ponuditi. Pogotovo za umirovljenike, građane treće životne dobi i osobe s potrebama.

- Pula nije otok, mora funkcionirati zajedno s okolnim općinama. Pojedine projekte trebamo dogovorno provoditi a ne svatko za sebe. Mi nudimo jasnu viziju i projekte te građenje odnosa zajedništva s našim sugrađanima što je najvažnije, zaključio je Hrelja. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter