Licul traži cijenu vrtića od 500 kuna po djetetu

Mauricio Licul (D. ŠTIFANIĆ)
Mauricio Licul (D. ŠTIFANIĆ)

Nezavisni gradski vijećnik Mauricio Licul podnio je daans predsjedniku Gradskog vijeća Pule Robertu Cveku interpelaciju o potrebi hitne rasprave u predstavničkom tijelu svih građana Pule u vezi cijena usluga u vrtićima kojima je osnivač Grad Pula.

Kako kaže u obrazloženju zahtjeva "prije godinu dana od strane IDS-a u Gradu Puli donesene su odluke koje su direktno udarile svakog građanina Pule po džepu. U te se odluke ubrajaju između ostalih i povećanje cijena vrtića sa 650 na 690 kuna za svako dijete. Ta su povećanja cijena vrtića, kao i svi drugi štetni potezi, branjeni isključivo medijskim licitiranjem Borisa Miletića da će prihodovnoj strani proračuna nedostajati 27 milijuna kuna. Cijela je oporba, prije godinu dana, jasno i argumentirano obrazložila da je povećanje cijena vrtića skroz neargumentirano, a da smo itekako bili u pravu pokazuju i današnje činjenice iz kojih se jasno može vidjeti da imamo procjenu konstantnog rasta poreznih prihoda, i to: 2015. od 143,1 milijun kuna, 2016. na 45,1 milijun, 2017. na 146,7 milijuna, a 2018. na 148,9 milijuna kuna", piše Licul.

Dodao je da su vidljivi i podaci oko samog proračuna koji će  rebalansom ove godine iznositi 324 milijuna kuna, što je 17 milijuna kuna više nego u 2014. godini kada je izvršenje proračuna bilo 306,8 milijuna kuna.

"Nadalje, u polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna iskazan je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 9 milijuna kuna. I za kraj, nenaplaćena potraživanja Grada Pule na dan 30. lipnja iznose 133 milijuna kuna. Sukladno navedenom predlažemo zaključke da se: cijena vrtića smanji na 500 kuna po djetetu; da se dodatno smanji cijena u vrijednosti kumulativnog iznosa obroka za sve dane koje dijete nije prisutno u vrtiću iz opravdanih razloga (bolesti, eventualni godišnji odmor roditelja i sl.); ukoliko su roditelji djeteta korisnici dječjeg doplatka, omogućava se popust od 50 % na cijenu vrtića", kaže u zahtjevu vijećnik Licul. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter