Licul o planiranju proracuna za 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S obzirom na poziv Grada Pule da daju prijedloge za smjernice za izradu proracuna za 2011., Mauricio Licul, vijecnik Nezavisne liste Plinija Cuccurina, osvrnuo se na koncepciju planiranja i provodenja proracuna te predložio uvodenje proracunskih poveznica.

"Zanimljivo je osvrnuti se na program izgradnje komunalne infrastrukture i objekata u ovoj godini gdje je od plana realizirano svega 10-ak posto. Primjerice, od dva milijuna kuna planiranih za uredenje parkirališta u sjevernom dijelu Rojca realizirano je svega 43.500 kuna za pripremu.

U potpunosti je izostalo uredenje Trga kralja Tomislava, Kandlerove, igralište u Japodskoj, izgradnja dijela Ulice Viovica, šest projekta kojima se trebala pripremiti gradnja nerazvrstanih cesta te otkup zemljišta za nerazvrstane ceste.

Proširenje groblja palo je s pet milijuna na svega 500 tisuca kuna, a glavni sustav odvodnje i procišcavanja otpadnih voda s 28,5 na svega 9,6 milijuna. Zbog navedenoga gradonacelniku cemo predložiti da ubuduce pocnu koristiti tzv. proracunske poveznice", rekao je Licul.

Pojasnio je da bi one djelovale poput osiguraca izmedu novca koji se planira zaraditi i projekata koji se njime misle realizirati. Treba razmotriti, kaže Licul, koliko ce se novca zaraditi u jednoj godini i što ce se njime prioritetno napraviti prema utvrdenoj listi. Ako se nešto nece moci realizirati, tada gradanima treba jasno reci što i zašto.

"Tako bi se moglo iskreno garantirati gradanima da ce se stvarno izgraditi ono što je kroz proracun obecano, a to bi ujedno bila odgovornost i obveza onoga koji proracun planira i formira da to stvarno i realizira. Mislimo da je došlo vrijeme da se kvalitetno planira raspolaganje javnim novcem, a ne da se naknadno pokušava prikriti nesposobnost kvalitetnog planiranja i izvršavanja proracuna.

Time se napuhavaju proracuni i zavaravaju gradani, pogotovo u izbornoj godini, a ne realiziraju se obecani projekti. Prihvacanjem ovakvog nacina izrade dobila bi se stvarna transparentnost koja bi bila obveza za sve bez obzira tko dode na vlast", rekao je Licul te naglasio da od gradonacelnika, "koji voli javnu komunikaciju", ocekuje i javni odgovor prihvaca li ovakav prijedlog ili ne.


Podijeli: Facebook Twiter