Licul: Mladim obiteljima zemlja za gradnju kuća

Mauricio Licul (M. MIJOŠEK)
Mauricio Licul (M. MIJOŠEK)

"Osim mjera za generiranje radnih mjesta i zapošljavanje, zagovaram i vrlo bitno pitanje stambenog zbrinjavanja mladih ljudi i obitelji u Puli", rekao je danas na konferenciji za novinare Mauricio Licul, Ladonjin kandidat za gradonačelnika Pule.

- Trenutno je opcija POS, gdje je cijena kvadrata oko 900 eura. Smatram da bi Grad Pula trebao otvoriti natječaje za prodaju zemljišta od 400 do 500 kvadrata namjenski mlađim osobama za jednu kunu po kvadratu, uz uvjet da imaju neki oblik stambene štednje kao garanciju i da grade niskoenergetsku kuću s jednom stambenom jedinicom od 80 do 100 kvadrata. Takvim objektima, provjereno, cijena gradnje je oko 700 eura, što je konkurentno POS-u, a nemjerljivo s obzirom da se radi o kući, a ne o stanu, kaže on.

Pojašnjavajući uvjet niskoenergetske gradnje, kaže da je tada lakše postići efektivnu kamatnu stopu od oko 2,5 posto i to bez devizne klauzule, uz 50 posto subvenciju kamate od strane grada Pule. To je isključivo zbog buduće štednje energije i korištenje lokalnih resursa, istaknuo je.

- Procjenjujem da se za takav program u godinu dana može pripremiti više od 200 projekata u Istri, a u Puli konkretno u Lučici Delfin 20 parcela, na Verudi Porat 66, a na Gregovici još 20 parcela, što za Pulu ne bi bio izdatak veći od 160 tisuća eura, rekao je na kraju Licul. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter