Licul: Javni natjecaji samo za odabrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mauricio Licul, gradski vijecnik Nezavisne liste Plinija Cuccurina, na konferenciji za novinare u utorak žestoko se obrušio na gradsku vlast, tocnije gradonacelnika Borisa Miletica, zbog netransparentnosti javnih natjecaja koje raspisuje Grad Pula, a koji, po njemu, pogoduju odredenim subjektima preko kojih se kupuju glasovi.

- Gradonacelnik Miletic krivo je shvatio kako raspolagati našim novcem jer od njega najmanje koristi imaju njegovi vlasnici, odnosno gradani Pule, ali se zato preplacivanjem radova na prakticki svim zahvatima goste ljudi koji trenutno vladaju Pulom. Grad ce se poceti razvijati tek kad se pocne transparentno raditi, pogotovo gradskim novcem svih gradana. Trenutno se javni natjecaji kroje za odabrane kojima se pune privatni racuni i na (in)direktan nacin kupuju glasovi, zapoceo je izlaganje Licul.

Predsjednik pulske Ladonje ukazao je na to da mnogi ostaju zakinuti za posao jer raspisani javni natjecaji pogoduju odredenim subjektima koji su povezani s vladajucom strankom. Pritom je naglasio da se takvim nacinom rada Miletic približio stranackom šefu, misleci na Ivana Jakovcica, te je spreman preuzeti mjesto župana.

S gradonacelnikom, kaže vijecnik Ladonje, na ovakav nacin ne ulazi u otvoreni rat, iako se vec sukobio s njim, vec ga smatra odgovornim jer raspisuje takve natjecaje. Ukoliko to ne cini on, nastavlja Licul, znaci da ne drži konce u svojim rukama. Kao primjer naveo je javni natjecaj za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja javne rasvjete u Puli, koji istjece u srijedu, 4. svibnja.

- Uvjeti tog natjecaja izbacuju iz kandidature citav niz manjih tvrtki koje uredno obavljaju takve poslove u raznim opcinama i gradovima. Usput, ponuditelji se sami moraju upoznati sa stanjem na terenu, što privilegira dosadašnje ponuditelje usluga, a miješanje kriterija najniže cijene s ostalima omogucava diskrecijsko ocjenjivanje, smatra Licul.
Stoga Ladonja predlaže, nastavlja Licul, da se javni natjecaji pocnu objavljivati u skladu sa zakonom te da postanu transparentni na nacin da se prvo pazi na kvalitetu i cijenu radova. Ukidanjem dosadašnjih blokada i ogranicenja, istice Licul, sprijecilo bi se dodjeljivanje posla unaprijed odabranima.

- Na taj nacin ce se omoguciti zapošljavanje mladog kvalitetnog kadra u javnom sektoru bez potrebe da bude simpatizer vladajucih te ce se kvalitetno i brzo, bez astronomskih cijena, odraditi javni radovi, zakljucio je Licul. (G. ROJNIC)


Reagiranje iz Grada Pule
Iz gradskog Odsjeka za informiranje promptno su reagirali negirajuci izjave vijecnika Mauricija Licula navodeci da se natjecaj za održavanja javne rasvjete provodi u skladu sa zakonskom regulativom. Podsjetili su i da je Grad Pula prvi u Hrvatskoj zapoceo s primjenom objedinjenih javnih nabava te da je u istraživanju GONG-a o transparentnosti i dostupnosti informacija zauzeo prvo mjesto u Istarskoj županiji i 8. mjesto medu svim lokalnim i regionalnim jedinicama u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter