Licul: Drži li IDS Istrijane za "blago"?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U subotu 20. listopada Sabor je izglasao Zakon o energiji koji omogućava Vladi RH mijenjanje postojećih prostornih planova Istarske županije. IDS je podržao taj zakon i time zapravo dozvolio da Istarska županija više nema nikakvu mogućnost da svojim planom onemogući gradnju Plomina 3 na ugljen, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik pulske Ladonje Mauricio Licul, ponovno aktualizirajući vruće političko pitanje gradnje termoelektrane.

Istaknuo je da su IDS-ovi saborski zastupnici glasali za taj zakon bez ijedne primjedbe ili amandmana i omogućili Vladi RH (čitaj: Radimiru Čačiću) da zaobiđe prostorni plan IŽ izglasan od građana Istre, a koji je predviđao Plomin3 na plin.

- Istovremeno, IDS-ovi vijećnici u Skupštini IŽ početkom rujna traže da se na narednoj sjednici uvrsti točka o donošenju odluke o raspisivanju referenduma o Plominu3 i rasprava, no sa sazivanjem sjednice se odugovlačilo iz nekoliko očitih razloga, rekao je Licul.

Znakovito je dakle, dodao je, da gradnja Plomina 3 na ugljen zahtijeva promjenu prostornog plana IŽ jer sadašnji predviđa plin, a poznata je također činjenica da organiziranje referenduma nije u nadležnosti Župšanije. Isto tako je poznato, nastavio je Licul, da SDP još nije odgovorio na IDS-ov poziv na koaliranje na predstojećim lokalnim izborima pa glasanjem u Saboru možda kupuju ostanak na vlasti.

- Kada se bude održala ta famozna Skupština IŽ-a na kojoj će se eventualno raspravljati o Plominu 3 to će biti ništa drugo, nego igrokaz u režiji IDS-a u kojem će predložiti referendum za Plomin 3 iako unaprijed znaju da će biti odbijen jer je odluka o referendumu u nadležnosti države. No, IDS će to predstaviti kao svoj pokušaj da zaustave gradnju Plomina 3 na ugljen ali da ih je u tom spriječila viša sila, odnosno država, rekao je Licul.

Istaknuo je da će zbog toga Istra, po tko zna koji put dosad, ostati na cjedilu zbog nekakvog "vanjskog neprijatelja" iako je svima jasno da je upravo IDS, glasanjem u Saboru Istru predao na pladnju po pitanju Plomina 3. Pozvao je stoga građane Istre da sami procjene drži li IDS Istrijane za "blago" ili ne? (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter