Licul: Dok gradska kupališta Stoja i Valkane propadaju, gradska vlast njeguje privatno!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Puli održanoj na gradskom kupalištu Stoja, Mauricio Licul, nezavisni kandidat koji uživa podršku koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS za Gradonačelnika Grada Pule govorio je o devastiranim i godinama zapuštenim gradskim kupalištima Stoja i Valkane.

- Dio povijesne baštine grada Pule svakako predstavljaju i ova gradska kupališta, ali bez obzira na to već dugi niz godina se na njih nitko iz gradske vlasti ne obazire. Puljani maštaju ili su već i odustali od nade da će se ikad ova kupališta urediti kako spada. Bez obzira na razloge, činjenica je da ova gradska uprava nije uspjela urediti niti Stoju niti Valkane već dugi niz godina. Oni se bave megalomanskim projektima, umjesto da riješe tekuće zaostatke poput loših nogostupa i šahtova koji propadaju po cijelom gradu! Potpuni je fijasko i cesta na Velom Vrhu pored koje su se nedavno uslikavali, a koja je prepuna katastrofalnih gafova kakvi se ne događaju ni amaterima, rekao je Licul.

Nakon 21. svibnja, nastavio je Licul, Grad će pametno raditi na prometnicama i preuzeti na sebe obvezu uređenja kupališta na kojem se nalazimo, jer se postojeći model putem dodjele koncesija koju je potencirala dosadašnja gradska vlast pokazao promašenim. Vezano za kupalište Stoja, prirodna cjelina kupališta podijeljena je u dva različita režima. Jedan dio je pomorsko dobro, a drugi je u vlasništvu Grada. Potrebno je, kaže Licul, pokrenuti proces izmjena granica pomorskog dobra kako bi cijela zgrada kupališta bila u vlasništvu Grada. Nakon toga u okvirima koje propisuju konzervatori treba urediti kupalište kako i priliči.

Što se tiče kupališta Valkane, Licul je istaknuo kako ih je Grad pokušao dati u koncesiju pa nije ništa napravljeno, a nakon toga se ništa nije niti radilo u tom smjeru. U međuvremenu je samo saniran veliki mol i daljnja sudbina upravljanja kupalištem je nepoznata kao da nikoga nije ni briga iako je to gradska imovina.

- Za one koji ne znaju, treba napomenuti da je riječ o kultnim gradskim rekreacijskim kupalištima i logično bi bilo da njima upravlja Grad, a ne netko drugi kako su dosad neuspješno pokušavali iz gradske uprave. Ono što je međutim sigurno, jest da vrijeme prolazi i gradska kupališta Stoja i Valkane neminovno propadaju, ističe Licul.

Licul se pritom zapitao, zašto je Gradu najlakše sve davati u koncesiju. Smatra da bi Pula sportu trebalo prenijeti na upravljanje kupališta Stoja i Valkane. Sukladno tome, kaže, ovoj ćemo gradskoj tvrtki dati zadatak da napravi dugoročni plan upravljanja u kojem će utvrditi cijenu investicije, eventualna zaduživanja i slično, ali u konačnici i uređenje kupališta što je na kraju i najbitnije. Potreban je konkretan rezultat, a ne medijske floskule! Ne razumijem zašto dok gradsko propada, gradska vlast njeguje privatno! Od 21. svibnja nitko se neće igrati sa sudbinom tih kupališta. Sanaciji će se pristupiti ozbiljno i sustavno te će se detaljno osigurati svi preduvjeti da budu uređena kako im i priliči poslije toliko godina te da njima upravlja Grad, a ne netko drugi. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter