Licul: Ako padne natječaj izgradit ćemo bazen

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nezavisni kandidat koalicije SDP-HSU za gradonačelnika Mauricio Licul i gradski vijećnik Danijel Ferić, na današnjoj konferenciji za novinare dotakli su se nekih točaka dnevnog reda sinoćnje sjednice Gradskog vijeća. Licul je pritom najavio da će nakon lokalnih izbora u svibnju, na kojima je uvjeren u pobjedu, izmijeniti upravo ove odluke, a tiču se izgradnje gradskog bazena i prenamjene Mornaričke bolnice kada s radom počne nova Opća bolnica. 

Promijeniti projekt bazena

- Od početka se zna da se zalažem za gradnju olimpijskog bazena i ukoliko trenutno raspisani natječaj za izvođača radova bude poništen, a postoje naznake, promijenit ćemo projekt i izgraditi olimpijski bazen s pratećim sadržajima za građane i djecu. Gradska vlast izbacila je projekt bazena arhitekta Turata na Valkanama, a isti arhitekt projektirao je olimpijski bazen u Vukovaru koji je sagrađen za 62 milijuna kuna. Pulu će manji bazen koštati tri milijuna kuna više. Gradonačelnik Miletić je rekao da bi olimpijski bazen koštao 55 milijuna kuna i da se zato odlučilo graditi manji i jeftiniji, a sada se izdvaja 65 milijuna kuna za taj manji pa očito sve Puljane drži za budale, rekao je Licul.

Kandidat za gradonačelnika podsjetio je i na njegovu inicijativu, za koju kaže da ju je podržala i oporba i vlast, da se dio Mornaričke bolnice prenamijeni za Dom za starije i nemoćne nakon preseljenja medicinskog osoblja u novu bolnicu.

- To bi bilo praktično i ekonomično. Sada je na listi čekanja dvije tisuće osoba, na mjesto se čeka od osam do deset godina, a ti ljudi su nas odgojili i izgradili Pulu. Međutim, u Strategiji urbanog područja Pule Mornarička bolnica predviđena je isključivo za Sveučilište. Nemam ništa protiv Sveučilišta, ali dio Mornaričke bolnice trebao bi se prenamijeniti za Dom za starije i nemoćne. Plaćeno je IDA-i da napravi studiju s više varijanti, međutim, gradonačelnik Miletić nije se nikad potrudio da se studija predoči javnosti i da se stvore uvjeti kvalitetne prenamjene, zaključio je Licul. 

Prenose vlasništvo, a duguju

Ferić se, pak, osvrnuo na prijedlog odluke da Grad prenese poslovni udjel u trgovačkom društvu Vodoopskrbni sustav Istre-Vodovod Butoniga, nominalne vrijednosti 622,6 tisuća kuna, odnosno 31,13 posto, bez naknade Vodovodu Pula.

- Praksa je vladajućih da na sjednicama koje se održavaju jednom u tri mjeseca vijećnike zatrpa materijalima i da odluke prolaze "ispod radara". Ovdje se zataškava pozadina da pulski Vodovod duguje, do 2013. godine, Butonigi 70 milijuna kuna. Naime, dug za naknadu koju je Vodovod Pula uredno naplaćivao građanima nikad nije prebačen VSI-Butonigi. Zanimljivo je da je Državni ured za reviziju 2013. godine utvrdio da je Butiniga pulskom Vodovodu isporučila vodu u vrijednosti od 22,5 milijuna kuna, dok ju je Vodovod Pula prodao korisnicima za 74 milijuna kuna. Stoga se nameće pitanje da li je cijena vode mogla biti niža?, rekao je Ferić, istaknuvši da se u prijenosu ne spominje pulski dug za koji bi netko trebao odgovarati, kao ni podjelu 425 milijuna kuna vrijedne imovine VSI-Vodovoda Butoniga. (G. ROJNIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter