Licitacija trgovaca za atraktivne ljetne pozicije uz more

Nakon zakupa javnih površina, ljeto u Barbarigi može početi (N. LAZAREVIĆ)
Nakon zakupa javnih površina, ljeto u Barbarigi može početi (N. LAZAREVIĆ)

Kada se turističko naselje Barbariga na vodnjanskoj obali budi iz zimskog sna iz godine u godinu sugerira natječaj gradske uprave Vodnjana za sezonski zakup javnih površina za postavljanje kioska i pokretnih naprava. Ovogodišnjim natječajem, objavljenim proteklog tjedna, od 26 oglašenih lokacija čak ih se 22 nalaze u Barbarigi, a prema početnim cijenama zakupa Grad ovog ljeta samo iz tog turističkog naselja po ovoj osnovi uprihoditi barem 189 tisuća kuna godišnje.

Lokacije od 12 kvadrata uz more

Natječaj je, s obzirom na početne cijene svih lokacija, težak 331 tisuću kuna, a za očekivat je da se nakon javnog nadmetanja u petak i licitacije zainteresiranih za najatraktivnije pozicije na obali i što pristupačnijih turistima pokaže i bitno težim. Sve se lokacije, izuzev dvije u Peroju i Vodnjanu, daju u zakup za razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna.

Riječ je o površinama u Barbarigi i Peroju od uglavnom 12 kvadrata namijenjenih postavljanju ugostiteljskih objekata za prodaju brze hrane, zatim trgovina za prodaju novina, kruha i pekarskih proizvoda, opreme i rekvizita za plažu, suvenira, bižuterije, voća i povrća te ostalih za ljeto karakterističnih proizvoda. Početne im se cijena sezonskog zakupa kreću od 6.000 do 20.000 kuna. Izuzetak je u Barbarigi površina namijenjena ribarnici od osam četvornih metara po 3.000 kuna, zatim četiri površine od po dva kvadrata za prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, slika te igračaka i balona po početnoj cijeni od 3.000, 5.000 i 6.000 kuna, kao i dvije površine od 150 i 250 četvornih metara namijenjenih postavljanju zabavnih parkova po cijeni od 15 tisuća kuna.

Najskuplja lokacija nalazi se u Peroju

Najskuplja lokacija nalazi se pak u Peroju, točnije na Proštinu gdje se površina od dva puta 12 kvadrata za fast food izdaje po početnoj cijeni godišnjeg zakupa od 100 tisuća kuna, ali na razdoblje od pet godina. Visoku cijenu zasigurno može zahvaliti i pravu na korištenju javne površine namijenjene terasi površine do 200 kvadrata. Pod petogodišnji zakup ide i površina od 12 kvadrata za fast food u S. Roccu u Vodnjanu s početnom godišnjom zakupninom od 12 tisuća kuna.

Objekti koji se postavljaju na zakupljenim površinama mogu biti visoki 2,2 metra. Najpovoljniji ponuditelji dužni su ishoditi odobrenja za postavljanje objekta, priključenje na komunalnu infrastrukturu te na kraju sezone podmiriti dug za potrošenu električnu energiju, urediti lokaciju o vlastitom trošku i održavati je urednom te regulirati odvoz otpada. Visina jamčevine za svaku lokaciju iznosi pola početne cijene, a uplaćuje se za svaku lokaciju posebno. Nadmetanje će se provesti usmenim povećanjem ponudama za 10 posto početnog iznosa. Izlicitiranu zakupninu za ukupno razdoblje zakupa, zakupac mora platiti prilikom sklapanja ugovora, a uplaćena jamčevina se uračunava u zakupninu. Na nju se obračunava i 20 posto koje zakupac mora platiti prilikom sklapanja ugovora kao porez za korištenje javne površine.

Nadmetanje u petak u gradskoj palači

Javno nadmetanje za zakup javnih površina održat će se u petak, 28. travnja, na prvom katu zgrade Grada Vodnjana s početkom u 9 sati. Zainteresirani ponuditelji dodatne informacije mogu dobiti u uredu Upravnog odjela za  gospodarstvo i EU projekte u gradskoj palači do četvrtka, 27. travnja, tijekom uredovnog vremena ili na brojeve telefona 511-522, 512-453 ili 512-457. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter