Lice svete Nikoloze Burse uskrslo nakon punih 500 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga "Vodnjanske relikvije očima znanstvenika - antropološki pristup", prvi je znanstveni prikaz takvog mnoštva relikvija, kakvim se u svijetu može podičiti samo crkva svetog Blaža u Vodnjanu.

Osim knjige, koja je predstavljena u dvorani Sveučilišne galerije "Vasko Lipovac" na Sveučilištu u Splitu, među brojnim autorima, znanstvenicima i uglednicima, predstavljena je i facijalna rekonstrukcija svete Nikoloze Burse, benediktinske opatice umrle 1512. čije je tijelo jedno od tri neraspadnuta tijela svetaca koja se čuvaju u Vodnjanu. Javnosti je predstavljen i proces facijalne rekonstrukcije, koji je provela studentica forenzike Josipa Marić, a cijela izložba s najvažnijim nalazima u Splitu će se moći pogledati do 15. siječnja. I vrijedno znanstveno izdanje i izložba uskoro će biti predstavljeni i u Vodnjanu.

Istraživanja isključivo neinvazivnim metodama

Knjiga je rezultat znanstvenih istraživanja pokrenutih 2009. godine, izdavač je Sveučilište u Splitu – Sveučilišni odjel za forenzičke znanosti, a uredili su je prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, doc.dr.sc. Željana Bašić i doc.dr.sc. Ivana Kružić. Na knjizi je radilo deset autora, uz spomenute urednike to su i prof.dr.sc. Stipan Janković, vodnjanski župnik mons. Marijan Jelenić, doc.dr.sc. Darko Kero, doc.dr.sc. Frane Mihanović, prof.dr.sc. Dragan Primorac, dr.sc. Snježana Štambuk i prof.dr.sc. Katarina Vilović.

Predstavljanju knjige je uz brojne uglednike, predstavnike civilnih i crkvenih vlasti Dalmacije, prisustvovao i predsjednik Gradskog Vijeća Vodnjana prof. Corrado Ghiraldo.

Ovo je prvi znanstveni prikaz takvog mnoštva relikvija u svijetu, svetaca koji dolaze iz vremenskog raspona od 1500 godina i s područja cijeloga Rimskoga carstva te, što je posebno važno, sva su istraživanja rađena neinvazivnim metodama, a posebnost ovoga istraživanja je i ta što se koštane ostatke pokušalo sastaviti i po osobnoj pripadnosti.

Relikvije je u dva zasebna oltara 1810. godine postavila opatica Adelaida Zorzi, a na kanonsku su rekogniciju i naučnu obradu čekale 191 godinu. Knjiga u osam poglavlja, na hrvatskom i engleskom jeziku prikazuje slike 750 relikvija koje pripadaju 31 svecu te 30 slika sa CT snimanja triju neraspadnutih Svetih tijela svetaca koja se čuvaju u Župnoj crkvi u Vodnjanu.

Predmet zanimanja vjernika i Crkve

Profesor Anđelinović je naglasio da su rezultati predstavljeni na brojnim znanstvenim skupovima i objavljeni u prestižnim znanstvenim časopisima te je potvrdio da se naučne spoznaje na vodnjanskim relikvijama već primjenjuju u suvremenoj medicini.

- Ovom se analizom napravilo nešto zaista veliko jer se radi o prvoj analizi sa tako velikim brojem svetaca, rekao je Anđelinović.

Vodnjanske su relikvije desetljećima predmetom zanimanja vjernika i Crkve, dok je njihova znanstvena obrada do sada bila većim dijelom zanemarena. Ovim je postupkom poduprtim i od strane vodnjanskog župnika Jelenića i uključenih znanstvenika uz potporu katoličke crkve učinjen presedan koji je omogućio otvaranje vrata znanosti i u ovom segmentu. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter