Libijski premijer Ali Zeidan zatočen pa oslobođen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši libijski ustanici pustili su u četvrtak na slobodu premijera Alija Zeidana kojeg su oteli i zatočili na nekoliko sati u znak odmazde zbog akcije američkih specijalaca koji su prije pet dana zarobili čelnika libijskog ogranka Al Kaide.

"Premijer je pušten na slobodu", kazao je vladin dužnosnik, a oslobađanje Zeidana potvrdio je i pripadnik snaga sigurnosti. Reutersov novinar je bio na licu mjesta i svjedočio napadu prosvjednika na zgradu gdje je Zeidan bio zatočen i zahtjevu ustaničkoj skupini, povezanoj s vladom, da oslobodi premijera.

"Hvala Bogu, dobro sam. Ako je cilj otmice bila moja ostavka, tada poručujem da neću podnijeti ostavku", napisao je Zeidan na svom Twitter profilu.

Zeidan je bio otet iz hotela Corinthia u Tripoliju gdje je boravi, a u incidentu nije bilo sukoba i nije ispaljen nijedan metak. Vlasti su odmah posumnjale da se radi o osveti zbog otmice Abu Anas al-Libija, navodnog šefa Al Kaide.

Dvije godine nakon revolucije koja je okončala 42-godišnju vladavinu Moamera Gadafija, Libija je i dalje u previranju, s vrlo krhkom središnjom vladom i oružanim snagama u stvaranju koje ulažu velike napore kako bi obuzdale suparničke plemenske milicije i islamske militante koji kontroliraju dijelove zemlje.

Operacijski stožer libijskih revolucionara, milicija koju je vlada angažirala na čuvanju sigurnosti u Tripoliju priopćila je da je "uhitila" Zeidana nakon što je američki državni tajnik John Kerry potvrdio da je Libija odigrala svoju ulogu u otmici al-Libija. Otmica, bez obzira koliko kratko trajala, povisila je uloge u toj zemlji članici OPEC-a, gdje se razne frakcije bore za kontrolu nad naftnim bogatstvom, te su cijene sirove nafte odmah porasle. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter