Libiji suspendirano clanstvo u Vijecu za ljudska prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opca skupština UN-a u utorak je jednoglasno suspendirala clanstvo Libije u Vijecu za ljudska prava UN-a zbog nasilja libijskih snaga sigurnosti nad prosvjednicima.

Rezoluciju je usvojena konsenzusom u 192-clanoj Opcoj skupštini UN-a u New Yorku na temelju preporuke Vijeca za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je odluku da se Libiji suspendira clanstvo u vijecu te da ono pokrene istragu o kršenju ljudskih prava u Libiji, kao i da Vijece sigurnosti UN-a uputi kršenja humanitarnog prava u Libiji na Medunarodni kazneni sud (ICC).

"Te akcije šalju snažnu i važnu poruku - poruku s velikim posljedicama u regiji i izvan nje, da nema nekažnjivosti, da ce oni koji pocine zlocine protiv covjecnosti biti kažnjeni, te da temeljna nacela pravednosti i odgovornosti moraju prevladati", rekao je Ban Ki-moon.

Americka veleposlanica pri UN-u Susan Rice nazvala je akciju Opce skupštine UN-a "oštrim ukorom, kakav su libijski celnici zaslužili", te ponovila poziv Washingtona libijskom celniku Moameru Gadafiju da odstupi s vlasti.

Odlukom Opce skupštine UN-a Libija nije trajno uklonjena iz Vijeca za ljudska prava, vec je sprijeceno njezino sudjelovanje u radu tog tijela dok Opca skupština ne odredi hoce li toj zemlji vratiti punopravni status clanice vijeca.


Podijeli: Facebook Twiter