Libija zatvorila svoj zracni prostor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libija je zatvorila svoj zracni prostor za sav promet, priopcila je u petak europska organizacija za kontrolu zracnog prometa Eurocontrol.

Eurocontrol navodi da je primio informacije od Malte da je libijska kontrola zracnog prometa objavila da ne prihvaca ni jedan zrakoplov u svoj zracni prostor do daljnjega.

Vijece sigurnosti UN-a u cetvrtak je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i sve nužne mjere za zaštitu libijskih civila od napada snaga lojalnih pukovniku Moameru Gadafiju, javile su svjetske agencije.

U tekstu rezolucije poziva se države da uspostave zabranu leta u zracnom prostoru Libijske Arapske Džamahirije da bi se zaštitili civili.

Takoder se daju ovlasti clanicama UN-a da poduzmu "sve nužne mjere... da zaštite civile i podrucja naseljena civilima, koja su pod prijetnjom napada u Libijskoj Arapskoj Džamahiriji, ukljucujuci Bengazi, dok se iskljucuju strane okupacijske snage u bilo kojem obliku, na bilo kojem dijelu libijskog teritorija".

Rezolucijom se odobravaju prakticno sve mjere osim kopnene intervencije da bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati civilnim žrtvama. Takoder se namece embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih celnika.

Nacrt rezolucije predložili su Francuska, Velika Britanija i Libanon, kao jedina arapska clanica Vijeca, a SAD se snažno založio za njezino brzo prihvacanje.

Od 15 clanica Vijeca sigurnosti 10 je glasalo za rezoluciju, ni jedna nije bila protiv, a pet je bilo suzdržano - stalne clanice Rusija i Velika Britanija, te Indija, Brazil i Njemacka.

Francuski ministar vanjskih poslova Francois Fillon najavio je da ce Francuska, ako rezolucija bude usvojena, poduprijeti vojnu akciju protiv Gadafija u roku od nekoliko sati. SAD je objavio da priprema akciju, a od nekoliko arapskih zemalja se ocekuje da pruže logisticu potporu akciji.

Dužnosnik talijanske vlade izrazio je spremnost Italije da svoje vojne baze stavi na raspolaganje za akciju. BBC izvješcuje da se ocekuje da ce prve zracne udare izvesti francuske i britanske snage.

Odluka Vijeca sigurnosti UN-a donesena je u trenutku kada Gadafijeve snage napadaju Bengazi, kljucno uporište pubunjenika na istoku Libije. Gadafi je putem radija porucio stanovnicima Bengazija da njegove snage dolaze i da nece imati milosti niti suosjecanja prema onima koji im pruže otpor.

Washington, koji je prvotno okolišao oko potpore vojnom uplitanju u Libiji, postao je snažnim zagovornikom rezolucije nakon što ju je podržala Arapska liga, što je po rijecima državne tajnice Hillary Clinton "promijenilo igru".

Gadafi je u cetvrtak u intervjuu za Portugalsku radioteleviziju odbacio UN-ovu prijetnju akcijom. "Vijece sigurnosti UN-a nema mandata. Mi ne priznajemo njihove rezolucije", rekao je Gadafi. Upozorio je da bi vojna akcija predstavljala kolonizaciju bez opravdanja te da bi imala teške posljedice.


Podijeli: Facebook Twiter