Libija: Ubijen zamjenik ministra industrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libija je u noći sa subote na nedjelju doživjela prvo političko ubojstvo nakon pada režima Moamera Gadafija, dok su istodobno na jugu zemlje planuli plemenski sukobi u kojima je dvadesetak ljudi poginulo.

Zamjenik libijskog ministra industrije Hasan al-Drui ustrijeljen je iz vatrenog oružja u Sirtu, 500 km istočno od Tripolija, navode sigurnosni i bolnički izvori. Po tim izvorima, nepoznate naoružane osobe su pucale na al-Druija, koji se nalazio u posjetu rodnom gradu. Izvor u bolnici u Sirtu potvrdio je da je zamjenik ministra industrije u napadu zadobio više prostrijelnih rana od čega je i umro.

Libijska vlada još nije službeno reagirala na ovo prvo ubojstvo nekog pripadnika vlasti nakon pada Gadafijeva režima u listopadu 2011. godine. Al-Druia je na dužnost zamjenika ministra industrije imenovao prvi predsjednik prijelazne vlade Abdelrahim al-Kib i na tom mjestu ga je zadržao sadašnji čelnik prijelazne vlade Ali Zeidan.

Istodobno s time na jugu zemlje došlo je u nedjelju do sukoba između dvaju suparničkih plemena u Sebhi, u kojima je 19 osoba poginulo, a 20 ranjeno.

Libija prolazi kroz teško razdoblje tranzicije nakon svrgavanja s vlasti i ubojstva nekadašnjeg dugogodišnjeg autoritarnog čelnika Moamera Gadafija. Zeidanova vlada redovito je na meti kritika zbog toga što nije uspjela uspostaviti sigurnost u zemlji više od dvije godine nakon pada Gadafijeva režima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter