Libija u viznom ratu s Europom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija osudila je u utorak odluku službenog Tripolija da zabrani ulazak u Libiju gradanima velikog broja europskih država. Ta je odluka "jednostrana i nesrazmjerna", ocjenjuje Komisija i najavljuje da ce razmotriti "prikladan odgovor" na libijsku akciju.

Libija je ovih dana prestala izadavati vize Europljanima iz šengenskih država zbog toga što je Švicarska navodno stavila "na crnu listu" 188 visoko pozicioniranih Libijaca i zabranila im ulazak u Švicarsku. Na taj popis je, navodno, ukljucen i libijski voda Moamer Gadafi i njegova obitelj. Švicarska je clanica Šengenske zone, grupe od 25 europskih zemalja koje su ukinule kontrolu medusobnih granica.

Spor izmedu Libije i Švicarske poceo je još 2008. kad su Gadafijev sin Hanibal i njegova surpuga uhiceni u Ženevi pod optužbom da su zlostavljali svoje osoblje. Tripoli je reagirao zaustavivši izvoz nafte u Švicarsku, povukao milijarde dolara iz švicarskih banaka i izveo dva švicarska biznismena u Libiji pred sudom zbog navodnih kršenja viznog režima. Švicarska je kasnije povukla optužbe protiv Hanibala i supruge, no Libija je ostala nezadovoljna postojanjem "crne liste".

Gadafi je Švicarsku nazvao "svjetskom mafijom" i rekao da bi je trebalo razdijeliti izmedu Francuske, Njemacke i Italije.


Podijeli: Facebook Twiter