Libija: Traži se politicko rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna koalicija u subotu je nastavila vršiti vojni pritisak na režim pukovnika Moamera Gadafija u Libiji, dok se paralelno traži politicki izlaz iz operacije koja bi se mogla zakomplicirati. Koalicija je u petak navecer i tijekom noci na subotu povela napad na grad Zliten, udaljen 160 km istocno od glavnog grada, nad podrucjem Al-Vatija i bombardirala vojnu bazu u Tadžuri, predgradu Tripolija, prema libijskoj televiziji i jednom svjedoku.

Nekoliko vojnih baza smješteno je u tom istocnom predgradu glavnog grada koji je svakodnevno meta napada koalicije od pocetka operacija u Libiji 19. ožujka. Nacionalna televizija objavila je ranije da su "civilni i vojni ciljevi u Zlitenu meta bombardiranja kolonijalistickog agresora". Podrucje Al-Vatije u kojoj se nalazi vojna baza takoder je meta "raketa dugog dometa", dodala je televizija. U petak je libijski režim izrazio spremnost da pristane na plan Africke unije (AU) koji nudi prekid sukoba i otvaranje dijaloga izmedu Libijaca kao prethodnicu demokratske tranzicije.

Kako se bliži summit predviden za utorak u Londonu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je najavio "francusko-britansku inicijativu" radi politickog rješenja sukoba "kako bi pokazao da rješenje može biti samo vojno". Nekoliko sati ranije šef francuskog glavnog stožera Edouard Guillaud kazao je da ce se vojne operacije vjerojatno produžiti na tjedne.

Tijekom zadnjih sati, lovci-bombarderi koalicije vodili su napade na Adžabiju gdje se nalaze vojnici na strani Gadafija. Iskoristivši tu podršku, pobunjenici su preuzeli ofenzivu i prodrli u to strateško mjesto, 160 km južno od Bengazija, uporišta oporbe.

Pristaše Gadafija nastavile su u petak bombardirati Misratu, 200 km istocno od Tripolija, rekao je jedan svjedok i istaknuo da su ubijeni jedna majka i njezino cetvero djece. U cetvrtak je lijecnik iz bolnice u Misrati ustvrdio da ima 109 mrtvih i 1300 ranjenih u tjedan dana sukoba.

SAD je objavio da je ispalio 16 Tomahawka na libijske ciljeve tijekom zadnja 24 sata. Koalicijski zrakoplovi izveli su 153 polijetanja, od kojih 67 americkih te 86 zemalja clanica koalicije (Francuksa, V. Britanija, Kanada, Italija, Španjolska, Belgija, Danska i Katar).

Pukovnik Gadafi, na vlasti gotovo 42 godine, suocava se od 15. veljace s pobunom u kojoj je poginulo više stotina osoba a više od 300.000 natjerano je na bijeg.


Podijeli: Facebook Twiter