Libija: Prekid vatre uz ofenzivu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gadafijeve snage brzo napreduju prema oporbenom uporištu Bengaziju unatoc proglašenom prekidu vatre, javila je u petak navecer Al Džazira. Izvjestitelj Al Džazire iz Bengazija javio je da se borbe vode u Al-Magrunu i Sluku, oko 50 kilometara od Bengazija.

Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija i arapske države pozvali su u petak libijskog vodu Moamera Gadafija da zaustavi napredovanje svojih snaga i omoguci nastavak opskrbe elektricnom energijom i vodom onih gradova u kojima je ona prekinuta. U izjavi koju je u njihovo ime objavio ured francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, istice se da bi Gadafijeve snage trebale zaustaviti napredovanje prema Bengaziju te povuci se iz još tri grada: Misrate, Zavije i Adždabije.

Libija je u petak proglasila prekid vatre da bi zaštitila civile i postupala prema rezoluciji koju je u cetvrtak navecer prihvatilo Vijece sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavio je ministar vanjskih poslova Musa Kusa.

"Odlucili smo odmah proglasiti prekid vatre i zaustaviti sve vojne operacije", rekao je Kusa na konferenciji za novinare održanoj u glavnome gradu Tripoliju. U cetvrtak navecer Vijece sigurnosti UN-a glasalo je za rezoluciju zone zabrane leta kojom se otvara puta za presretanje borbenih zrakoplova vojske odane pukovniku Moameru Gadafiju koji je bombardirao pobunjenicke položaje gušeci ustanak.

UN-ova rezolucija traži trenutacan prekid vatre i prekid svakog nasilja i svih napada na civile. "Pridajemo veliku važnost zaštiti civila", ustvrdio je Kusa i dodao da ce vlasti štititi i sve strance i svu stranu imovinu u Libiji.

Najmanje je 25 osoba ubijeno u dosad najvecem bombardiranju Misrate, zadnjeg najveceg pobunjenickog uporišta na zapadu Libije, a medu žrtvama ima djece i cini se da su napadi nastavljeni i nakon što su libijske vlasti proglasile prekid vatre. "Gadafijeve snage bombardirale su tenkovima i topništvom. Imamo 25 mrtvih u bolnici, medu njima i nekoliko djevojcica", rekao je kroz plac dr. Haled Abu Selha telefonski za Reuters te dodao da je bilo bombardirano i "ambulantno vozilo".

Bombardirane su džamije, škole, stambene cetvrti i to je "najteže dosad bombardiranje", rekao je pobunjenicki borac za Reuters, no izjave je nemoguce provjeriti jer je novinarima ulazak u grad onemogucen.

Agencije prenose da su sukobi nastavljeni u petak i kod grada Nalut blizu granice s Tunisom gdje su pobunjenici tukli prorežimske položaje. Agencija AFP javlja da su sukobi nastavljeni u petak poslijepodne i oko Adždabije, kljucnoga grada na istoku te se cini da na teren još nije stigla naredba o prekidu vatre.

EGIPAT NAORUŽAVA POBUNJENIKE

Egipatska vojska pocela je preko granice dopremati oružje libijskim pobunjenicima, uz "blagoslov" Washingtona, objavio je u petak The Wall Street Journal.

Citirajuci americke i egipatske dužnosnike, listi prenosi da se isporucuje uglavnom lako oružje i streljivo. Cini se kako je to prvi slucaj da neka strana vlada naoružava ustanike, navodi list. Pobunjenici danima gube teritorij pred nadolazecim snagama odanima libijskom vodi Moameru Gadafiju. Pozivajuci se na americkog dužnosnika, The Journal prenosi da je isporuka egipatskog oružja pocela prije nekoliko dana i da traje.

"Ne postoji službena americka politika ili spoznaja da se to dogada", rekao je dužnosnik. "No, mi za to znamo", dodao je. Vijesti o isporuci oružja nije potvrdio Egipat. SAD je kljucni saveznik Kaira i glavni dobavljac oružja za egipatsku vojsku.

Americka državna tajnica Hillary Clinton u petak je rekla da se Sjedinjenih Država nije dojmila objava prekida vatre od libijske vlade ta da ce nastaviti pritisak na Moamera Gadafija da odstupi. "Necemo reagirati ili biti impresionirani rijecima, moram vidjeti djela na terenu a to još nije uopce jasno", rekla je Clinton novinarima nakon sastanka sa zamjenikom irskog premijera Eamona Gilmorea.


Podijeli: Facebook Twiter