Libija oslobodila cetvero zaposlenika ICC-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libija je u ponedjeljak oslobodila cetvero zaposlenika Medunarodnoga kaznenog suda (ICC) koje je pritvorila prije gotovo mjesec dana nakon njihova posjeta Saifu al-Islamu Gadafiju, i trebaju napustiti zemlju tijekom veceri.

"Cetvero clanova (izaslanstva ICC-a) pušteno je na slobodu", rekao je novinarima Ajmi al-Atiri, zapovjednik brigade koja je zatocila sina bivšeg libijskog vode Moamera Gadafija u Zentenu, 170 km jugozapadno o Tripolija, odmah nakon dolaska predsjednika ICC-a, Južnokorejca Sang-Hyun Songa, na lice mjesta.

Melinda Taylor, australska odvjetnica i clanica braniteljskog tima Saifa al-Islama, libanonska prevoditeljica Helen Assaf, Rus Aleksandar Hodakov i Španjolac Peralta Losilla uhiceni su 7. lipnja u Zentenu kada su došli u posjet Saifu al-Islamu, uhicenom u studenom prošle godine.

Libijske vlasti su optužile izaslanstvo za ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Taylor je naime optužena da je zatoceniku tijekom posjeta donijela nalivpero-kameru i da mu je pokušala predati šifrirano pismo Saifova glavnog suradnika Mohameda Ismaila, za kojim traga libijsko pravosude.

Nakon objave informacije o njihovu oslobadanju, zaposlenici suda i Song bili su pozvani na popodnevni objed, rekao je novinar AFP-a. Cinilo se da je njihovo zdravstveno stanje dobro.

Kako navodi pomocnik libijskog ministra vanjskih poslova Mohamed Abdelaziz, njihovo je oslobadanje rezultat dogovora Libije i ICC-a koji se obvezao na nastavak svoje istrage o tom dogadaju o kojoj ce izvještavati Tripoli. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter