Libija: Nema glasa o Istranima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nažalost tijekom današnjeg dana nismo uspjeli dobiti informaciju što se dogodilo s petero Istrana koji cekaju evakuaciju iz Libije. U nekoliko navrata smo ih pokušavali kontaktirati, medutim zbog ocitih problema s telefonskim linijama nismo ih uspjeli dobiti.

Podsjecamo, u Libiji se nalazi petero muškaraca iz istre, u dobi od 30 do 40 godina iz Žminja, Pule i Pazina a njihovu evakuaciju preko Egipta organizira talijanska kompanija u kojoj su zaposleni i u kojoj rade na izgradnji autoceste.

Prema zadnjim informacijama muškarci su se nalazili u kampu u libijskom gradu Tobruku koji se nalazi 150 kilometara od granice s Egiptom.

Otpravnik poslova u hrvatskom diplomatskom predstavništvu u Tripoliju Vojko Senker rekao je da su primili poziv talijanske kompanije za koju rade hrvatski državljani i koja planira organizirati njihovu evakuaciju.

- Zasad još nemamo potvrdu kad ce organizirati odlazak, ali plan im je kopnenim putem stici do Egipta, odakle bi trebali otputovati za Europu. No, prije toga mnogošto treba organizirati, jer dozvola za slijetanje zrakoplova ceka se najmanje 24 sata. Zbog nemira i cijele situacije bitno je da se putuje po danu, veli Senker.

Nije znao za kojeg talijanskog poslodavca Istrani rade, rekavši da veleposlanstvo nema adekvatnu bazu podataka o Hrvatima u stranim tvrtkama, jer u tom slucaju nisu dužni svoj boravak prijaviti maticnom veleposlanstvu.

"Cuo sam se s prijateljem i rekao je da ih je strah i da jedva cekaju da odu iz zemlje. U Tobruku su živjeli u kampu i cekaju daljnji plan za evakuaciju", rekao je naš sugovornik (podaci poznati redakciji). I sami smo u više navrata pokušali kontaktirati jednog od Istrana, medutim zbog problema s telefonskim linijama nismo uspjeli iz prve ruke doznati što se s njima trenutno dogada i kada ih možemo ocekivati u Hrvatskoj.

U hrvatskom veleposlanstvu potvrduju da se stanje u Tripoliju preksinoc znatno pogoršalo, a u blizini predstavništva mogle su se cuti rafalne paljbe. Senker veli da uz njega u veleposlanstvu radi još jedan kolega i zasad ne planiraju povratak u Hrvatsku, no njegova je supruga zbog lijecnickih pretraga nedavno napustila Libiju.

- Mi cemo o odlasku razmišljati jedino ako bude proglašeno ratno stanje, medunarodni ili gradanski rat. Pokušavamo normalno raditi, a poslove nastavljamo i od kuce, gdje imamo sve što nam treba. Nadam se da ce se uskoro pronaci rješenje i da ce se nasilje što prije okoncati, jer inace nece biti dobro, rekao je Senker.

Po njegovim rijecima, u Libiji je zaposleno oko 380 hrvatskih državljana, koji rade u hrvatskim tvrtkama ili filijalama, a iako se procjenjuje da u stranim firmama radi 40-ak Hrvata, neslužbeno se doznaje da je njihov broj i do dvaput veci. U toj zemlji nalazi se 12 hrvatskih tvrtki, medu kojima i mješovita društva s libijskim partnerima.

- Neke su tvrtke tek u postupku registracije pa još nemaju hrvatske predstavnike, a najviše hrvatskih državljana zaposleno je u tvrtki Crosco, gdje na cetiri lokacije radi 118 Hrvata. U Viaduktu je na dvije lokacije zaposleno 77 Hrvata i tri clana obitelji, dok u Geofizici na sedam razlicitih lokacija radi 27 zaposlenika. Tu je i 14 radnika Montmontaže, koji cekaju evakuaciju privatnim zrakoplovom, pojašnjava Senker.

Dodao je da u Libiji žive i hrvatske državljanke udane za Libijce, a buduci da i njihova djeca imaju hrvatsko državljanstvo procjenjuje se da ih je ukupno 40-ak. U Libiji trenutno boravi i pet stipendista libijske vlade rodenih u Hrvatskoj, a procjenjuje se da u toj zemlji živi i radi 500 hrvatskih državljana.

Osnovan krizni stožer

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organiziralo je krizni stožer za evakuaciju hrvatskih gradana iz Libije, i traži najsigurniji i najpovoljniji nacin da se evakuiraju svi oni koji žele izaci iz zemlje, kazao je za glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun. Zracna luka u Bengaziju zatvorena je, a Hrvatska ima spreman avion da evakuira dio radnika koji su stigli Tripoli. (H)


Podijeli: Facebook Twiter