Libija: Napad na veleposlanstvo Francuske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francusko veleposlanstvo u Libiji napadnuto je u utorak automobilom bombom, pri čemu su ozlijeđena dva pripadnika osiguranja, u prvom takvom napadu u glavnom gradu Tripoliju od kraja rata 2011. u kojemu je svrgnut Moamer Gadafi.

Stanovnici četvrti Hay Andalus u kojoj se nalazi veleposlanstvo rekli su da su rano ujutro čuli dvije snažne eksplozije. "Dogodio se napad na veleposlanstvo. Mislimo da je riječ o automobilu bombi", rekao je dužnosnik veleposlanstva.

"Ima puno materijalne štete, a dva stražara su ozlijeđena", dodao je dužnosnik.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius osudio je napad, naglasivši da će biti poduzeto sve kako bi se otkrili napadači. "Izrazio sam svoju solidarnost s ozlijeđenim francuskim stražarima i poželio im brz oporavak", rekao je Fabius.

Diplomatske misije bile su i u prošlosti metom napada u Libiji, posebno američka misija u Bengaziju na istoku zemlje, gdje je u rujnu prošle godine u napadu ubijen američki veleposlanik i troje Amerikanaca. Ipak, današnji napad prvi je ozbiljniji napad na neko veleposlanstvo ili misiju uglavnom gradu Tripoliju, gdje je sigurnost općenito puno bolja nego na istoku zemlje. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter