Libija: Najmanje 40 ubijenih, više od 400 ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sukobima civila i paravojnih snaga koji su u petak izbili u Tripoliju, prema zadnjim je podacima ubijeno više od 40 ljudi, a ozlijeđeno je više od 400, izvijestila je u subotu libijska vlada.

U priopćenju ministra pravosuđa Salaha al Marhanija stoji i da se strahuje da podaci nisu konačni te da bi se brojke mogle povećati. Sukobi su u petak počeli kad su pripadnici paravojnih snaga otvorili vatru na stotine prosvjednika koji su zahtijevali da te militantne snage napuste Tripoli nakon što su sudjelovale u brojnim okršajima.

Reutersov je izvjestitelj u petak vidio kako militanti protuzrakoplovnim topom pucaju po okupljenom mnoštvu. Prosvjednici su se najprije razbježali, ali su se potom vratili naoružani i napali zgrade u kojima su se pripadnici milicija skrivali dok nije pao mrak.

Na poprište sukoba stigli su deseci vojnih kamiona, nastojeći razdvojiti sukobljene strane. Vojska je zatvorila ulice kako bi spriječila širenje sukoba.

Libijska vlast ne uspijeva se izboriti s brojnim paravojnim snagama koje su povezane s različitim plemenima i političkim opcijama i ima velikih teškoća u uspostavi regularne policije i vojske. Mnoge paravojne snage na državnom su proračunu ali djeluju bez kontrole vlasti. Prošlog su mjeseca paravojne snage zarobile premijera Alija Zaidana u glavnom gradu a oslobodila ga je par sati kasnije druga paravojna jedinica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter