Libija: Gadafijev bliski suradnik osuđen na smrt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki dužnosnik bivšeg libijskog režima Ahmed Ibrahim osuđen je u srijedu na smrt zbog svoje uloge u gušenju pobune 2011., doznaje se iz sudskih izvora.

U prvom takvom suđenju protiv Gadafijevih dužnosnika, sud u Misrati osudio je Ahmeda Ibrahima na smrtnu kaznu zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti i poticanja na represiju protiv prosvjednika tijekom revolucije 17. veljače 2011. po riječima njegova odvjetnika, kaznu mora potvrditi libijski vrhovni sud.

Ibrahim će prema sudskoj odluci biti strijeljan. Četvorica optuženika u istom slučaju također su dobila smrtne kazne.

Gadafijev rođak, Ibrahim je obnašao više visokih dužnosti u bivšem režimu, uključujući ministra obrazovanja tijekom 1980-ih i potpredsjednika parlamenta. Bio je također jedan od čelnika Revolucionarnih odbora, okosnice režima.

Bio je u konvoju s Gadafijem kada je on pokušavao pobjeći iz Sirta. Uhićen je zajedno s diktatorom, koji je potom ubijen.

Smatran je mozgom režima i zadnja dužnost koju je obnašao bila je ona direktora Centra za istraživanja Zelene knjige, Gadafijeva političkog manifesta.

Žestok protivnik Zapada, organizirao je paljenja engleskih i francuskih knjiga i zabranio podučavanje tih jezika u školama.

Najpoznatija osoba u Libiji koja je suočena sa suđenjem je Gadafijev sin Saif al-Islam. Međunarodni kazneni sud pozvao je Libiju da ga izruči da bi mu se sudilo za zločine koji mu se pripisuju tijekom ustanka 2011. Libija osporava pravo Haaškog suda na suđenje Gadafijevu sinu tumačeći to vlastitim sudskim postupkom i argumentom da međunarodni sud nema jurisdikciju jer on treba intervenirati samo ako lokalno pravosuđe nije spremno obaviti taj zadatak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter