Libija: Blokada naftnih terminala izazvala krizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Libiji traje gospodarska kriza izazvana višemjesečnom blokadom glavnih naftnih terminala zemlje, što je naftne prihode smanjilo za 80 posto, rekao je u srijedu premijer Ali Zeidan.

Od kraja srpnja naoružani prosvjednici blokiraju glavne naftne terminale u Libiji, čime su izazvali pad proizvodnje nafte od 250.000 barela dnevno u proizvodnje nafte, prema blizu 1,5 milijuna barela dnevno prije početka tog pokreta.

"Naftni prihodi su pali i predstavljaju samo 20 posto njihove uobičajene razine. Proračun više ne iznosi 68 milijardi libijskih dinara (55 milijardi dolara) jer je izračunat na temelju godišnjih prihoda od nafte, rekao je Zeidan na konferenciji za novinare.

"Nismo mogli potrošiti 68 milijardi proračuna radi zaustavljanja izvoza nafte, što je izazvalo poremećaje u nekim poglavljima tog proračuna", dodao je . Premijer je priznao da su "sada suočeni s gospodarskom krizom".

Uobičajeno naftna industrija donosi 96 posto prihoda države. Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da bi libijsko gospodarstvo ove godine moglo zabilježiti pad od 5,1 posto, prema skoku od 194,5 posto prošle godine. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter