Libija: Bivši premijer pobjegao iz zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši libijski premijer Ali Zeidan pobjegao je u Europu pošto ga je u utorak parlament smijenio jer nije uspio zaustaviti separatističke pobunjenike na istoku zemlje da neovisno o središnjoj vlasti izvoze naftu, prenose agencije.

Zeidan je u utorak navečer dva sata boravio na Malti dok je njegov zrakoplov uzimao gorivo, a zatim je otišao u "drugu europsku zemlju", rekao je malteški premijer Joseph Muscat, koji se nakratko sastao s bivšim libijskim premijerom. Zasad nijedna europska država nije potvrdila dolazak Zeidana, prenosi Reuters.

Spor oko kontrole nad izvozom nafte prijeti daljnjom eskalacijom, dok se sukobljene milicije bore za kontrolu nad pojedinim dijelovima zemlje, a središnje vlasti su sve slabije.

Zapadne zemlje strahuju da bi se Libija, izvoznica nafte i članica OPEC-a duboko podijeljena po plemenskim, vjerskim i etničkim linijama, mogla čak i raspasti.

Parlament je smijenio Zeidana nakon što su se pobunjenici, koji na istoku zemlje kontroliraju tri važne luke, oglušili na zahtjev vlade i dopustile ukrcavanje nafte na sjevernokorejski brod, u sklopu svog plana za većom autonomijom.

Premda je Zeidan zaprijetio upotrebom sile kako bi zaustavio brod, tanker je uspio doći do međunarodnih voda čime je potkopan autoritet bivšeg premijera.

Libijski državni odvjetnik zabranio je Zeidanu izlazak iz zemlje jer se suočava s istragom zbog navodnih zloporaba državnih fondova.

Parlament je u srijedu najavio da će poslati snage na istok zemlje kako bi "oslobodile" naftne terminale koje mjesecima drže blokirane separatistički ustanici.

Predsjednik parlamenta Nuri Abu Sahmein, ujedno šef libijskih oružanih snaga, odlučio je "o formiranju oružanih snaga za oslobođenje i ukidanje blokade u naftnim lukama", prenosi agencija AFP.

Po toj odluci, te bi snage trebale biti sastavljene od jedinica libijske vojske i bivših ustanika koji su se borili protiv režima Moamera Gadafija 2011. i koji su neformalno pod nadzorom ministarstva obrane.

Libijski parlament izglasovao je nepovjerenje Zeidanu i kao obnašatelja dužnosti na to mjesto imenovao dosadašnjeg ministra obrane Abdulaha al-Tinija.

Zastupnici su rekli da su se na taj potez odlučili nakon što je sjevernokorejski tanker s ilegalno ukrcanom sirovom naftom uspio nakratko pobjeći mornarici. Libijske vlasti priopćile su u ponedjeljak da je mornarica uz pomoć savezničkih milicija zaplijenila tanker koji je plovio pod sjevernokorejskom zastavom i koji je pokušao napustiti Libiju s teretom ilegalne nafte kupljene od separatističkih pobunjenika na istoku zemlje.

Međutim izgleda da je tanker ipak uspio nakratko pobjeći brodovima mornarice koji su na njega otvorili vatru u blizini međunarodnih voda. Reuters javlja da brodovi talijanske mornarice sada pomažu osigurati tanker koji je prekinuo plovidbu i pluta u međunarodnim vodama.

"Vlada je oslabljena i treba nam nova osoba", rekao je zastupnik Šarif al Vafi. Parlament bi novog premijera trebao izabrati za dva tjedna, dodao je on.

U Libiji se oružane skupine koje su se borile protiv bivšeg čelnika Gadafija sada bore protiv vlade i kontroliraju neka naftna polja pa sada pokušavaju prodati naftu kako bi se financirale. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter