Liberté, égalité, fraternité

S otvaranja izložbe: Elena Uljančić Vekić, Elvis Orbanić, Biserka Budicin, Nadia Štifanić Dobrilović i Nevio Šetić (Elio VELAN)
S otvaranja izložbe: Elena Uljančić Vekić, Elvis Orbanić, Biserka Budicin, Nadia Štifanić Dobrilović i Nevio Šetić (Elio VELAN)

U četvrtak je u prizemlju palače Sinčić, sjedištu Zavičajnog muzeja Poreštine, otvorena izložba Hrvatska i francuska Istra u vrijeme Napoleona (1805. - 1813.). Izložbu je priredio pazinski Državni arhiv, a autorica izložbe i lijepog kataloga je arhivistica Biserka Budicin.

Radi se o prvoj javnoj prezentaciji izložbe Državnog arhiva a direktor Arhiva Elvis Orbanić objasnio je da su izabrali Poreč kao prvu stanicu javnog predstavljanja jer je upravo arhivski fond koji potječe iz Poreča najbogatiji u prikazivanju onoga što se događalo u Istri u vrijeme Napoleonove vladavine.

Uz autoricu izložbe o samoj francuskoj upravi govorio je profesor na pulskom Sveučilištu Nevio Šetić koji je davne 1989. godine objavio još danas kapitalno djelo posvećeno tom razdoblju "Napoleon u Istri". Izložbu je službeno otvorila dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.

Izložba je zanimljiva iz više razloga a u prvom redu jer na slikovit i jednostavan način objašnjava prosječnom gledatelju i posjetitelju značaj Francuske revolucije u Istri jer je ulaskom napoleonovih vojnika Poluotok prešao iz feudalnog u građansko društvo. Francuska administracija ostavila je duboke tragove a među ostalim upravo su Francuzi, nakon višestoljetne podjele ujedinili austrijsku i mletačku Istru.

Izložba je oblikovanja zahvaljujući i suradnji sa arhivskim institucijama u Milanu i Ljubljani. Glavni grad Slovenije važan je zbog toga što je Ljubljana bila sjedište Ilirskih pokrajina u koje je bila uključena i Istra.

Izložbu valja svakako pogledati a materijali se mogu koristiti i putem interneta na stranicama pazinskog Državnog arhiva. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter