Libero Kokotović i Đurica Ciganović u Šikutima

Performans u Šikutima (B. VINCEK)
Performans u Šikutima (B. VINCEK)

Zadnji proljetni program u galeriji-štali u Šikutima u organizaciji Šikuti Machine bio je sinoćnji performans Libera Kokotovića i Đurice Ciganovića naziva "I ludosti gore dragi moji ljudožderi!". Radi se o stihu Kokotovićeve pjesme "Varijacija na Buddinu propovijed o vatri", koji je ujedno i osnovna potka sugestivnog i izravnog performansa.

Dva muškarca nose golog Ciganovića na ražnju, s jabukom u ustima i mrkvom na drugom kraju. Postavljaju ga na žar i počinju vrtjeti. Na scenu stupa Kokotović koji deklamira stihove u kojima sve gori – od svjetla i vode preko svijesti i istine, pokreta, uzdaha, koraka, sućuti, plača, sve do velikih poraza, velikih poput pobjede. U kakofoniji muškog i ženskog glasa koji isprepliću stihove i udaraca improviziranog gonga, ljudsko tijelo se priprema na žaru, a kad biva zgotovljeno odnose ga uz povik "Svinja je gotova!".

Performans parafrazira kompleksnu Buddhinu propovijed o vatri koja je jedino sredstvo s kojim se možemo osloboditi od ropstva osjeta. Jedino kroz vatru dolazi oslobođenje, no kako nas upozorava Ciganović, u današnjem svijetu vatra se koristi za "kuhanje" slobode pojedinca koji na taj način postaje samo ukusni dio većeg prehrambenog lanca. Slobodan je da postane hrana za nove bogate polubogove.

Programska koncepcija male galerije u Šikutima ove godine je osim Ciganovića i Kokotovića uključivala i Noela Šurana, Igora Dražića, Dražena Dobrilu, Ivonu Orlić, Marinu Đelalija, Narada Projekt, Matiju Debeljuha i Zbor Praksa. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter