Liberalizirano tržište pogrebničkih usluga

Zakon liberalizira tržište pogrebničkih djelatnosti (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ/Arhiva)
Zakon liberalizira tržište pogrebničkih djelatnosti (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ/Arhiva)

Na snagu je stupio novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, donesen, doduše, još protekle godine, ali s periodom prilagodbe od godinu dana. Novim je zakonom liberalizirano tržište pogrebničkih djelatnosti koje su do sada bile isključivo u nadležnosti komunalnih poduzeća. Novi Zakon privatnim pogrebnicima omogućuje pružanje usluga, zapravo organizaciju pogreba do kapelice ili do ulaza u groblje. Ondje pokojnika preuzima komunalno poduzeće koje upravlja grobljem i obavlja ukop.

- Iznimno, preuzimanje i prijevoz umrle osobe ili posmrtnih ostataka od mjesta smrti do nadležne patologije ili sudske medicine, za koje nije moguće utvrditi uzrok smrti bez obdukcije, pogrebnik obavlja na temelju ugovora o povjeravanju poslova prijevoza pokojnika sklopljenog s jedinicom lokalne samouprave, podsjeća Darko Buršić, direktor pogrebnog poduzeća Monte Giro.

Za tu uslugu jedinice lokalne samouprave dužne su raspisati natječaje. Takvi se natječaji, doznajemo pripremaju u Puli i Poreču, a vjerojatno i u ostalim istarskim gradovima.

U slučaju kada se korisnik opredijeli za usluge privatnog pogrebnika on s njime ugovara sve poslove opreme i prijevoza pokojnika do groblja, gdje pokojnika predaje komunalnom poduzeću, u ovom slučaju, odnosno u Puli je to Monte Giro, kojem prema objavljenom cjeniku za pojedinačni ukop, ovisno o obimu radova na grobu, plaća oko 1.500 kuna bez PDV-a.

Buršić napominje kako komunalna poduzeća i dalje obavljaju veliki dio poslova oko sahrane i vode brigu oko stanja na grobljima, kao što je vođenje grobnog očevidnika i registra umrlih osoba.

Novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, za razliku od prethodnog, daleko je pogodniji za privatne pogrebnike, kažu Mauro Nadišić vlasnik "Posljednjeg ispraćaja" iz Pazina i Lorens Legović vlasnik Pogrebnih usluga "Silentium" iz Poreča.

Nadišić dodaje kako, prema njegovim informacijama u Istri djeluje 15 privatnih pogrebnika, te najznačajnija je zakonska novina da privatni pružatelji pogrebnih usluga postaju organizatori poslova oko sprovoda, dok je ukop i dalje u rukama komunalnih tvrtki. Legović napominje kako komunalne tvrtke brkaju pogrebničke i pogrebne djelatnosti. Pogrebničke su djelatnosti preuzimanje, prijevoz i opremanje pokojnika, uređenje lijesa, nabava cvijeća, osiguranje osmrtnica na javnim mjestima i u javnim glasilima, te svega ostaloga što je po želji obitelji i ožalošćenih potrebno za dostojan ispraćaj njihovog pokojnika. Stoga Legović podržava novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, očekujući da će jedinice lokalne samouprave što prije raspisati natječaje i dati koncesije za preuzimanje i prijevoz umrle osobe ili posmrtnih ostataka osoba za koje nije moguće utvrditi uzrok smrti do službe nadležne za provođenje obdukcije.

Pogrebnici su dužni ishoditi Rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje pogrebničke djelatnosti, uz prilaganje ugovora o radu s djelatnikom koji je položio ispit za obavljanje pogrebničke djelatnosti. Ispit je uvjet da se obavlja pogrebnička djelatnost, a cijena s materijalima iznosi oko 1.800 kuna. Upravo se prije mjesec dana dosta se govorilo oko ispita za zvanje pogrebnik, kada se "komunalcima" predbacivalo da su do sada nestručno obavljali pogrebničke poslove, te kako u novim okolnostima novac poreznih obveznika troše za polaganje ispita za pogrebnike. "To nije istina. Komunalna-trgovačka društva raspolažu i vlastitim izvorima financiranja iz kojih mogu slobodno izdvajati sredstva za doškolovanje i obrazovanje svojih djelatnika", ističe Torbarina. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter