Liberalizam bitan za ulazak u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suštinska decentralizacija i regionalizacija koja ce jamciti stabilnost, mir, a time i prosperitet, jacanje apsorpcijskih kapaciteta lokalnih i regionalnih vlasti te cvršcu i kontinuiranu suradnju zemalja regija, samo su neki od kljucnih zakljucaka medunarodne konferencije liberala koja je održana u poreckoj Istarskoj sabornici.

Na konferenciji, koju je u suradnji s Institutom Friedrich Naumann Stifung organizirao Istarski demokratski sabor, sudjelovali su predstavnici liberala iz devet europskih država, europski europarlamentarci, predsjednici regija i liberalnih stranaka, a jedan od glavnih ciljeva bila je uspostava dijaloga medu liberalnim opcijama, osobito u ovom dijelu Europe, te jacanje potpore Hrvatskom ulasku u Europsku uniju.

Prisutnima se kao domacin prvi obratio predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic rekavši da je liberalizam jedan od glavnih preduvjeta za jacanje demokratskih vrijednosti te bitan preduvjet za ulazak u europsku obitelj. Po njegovim rijecima, izmedu liberalizma i regionalizma treba staviti znak jednakosti i u tom kontekstu pravne države mogu stvoriti istinski prostor za vladavinu prava kao i za slobodno tržišno natjecanje.

O izazovu ulaska u Uniju i preprekama koje ona donosi govorio je europski parlamentarac i bivši predsjednik Liberalne demokracije Slovenije Jelko Kacin. Naglasio je da liberalizam pociva na toleranciji i otvorenosti te je uvijek prednjacio u naporima da se prihvati zajednicki interes ne bi li se društva oslobodila balasta nacionalistickog nacina razmišljanja.

Clan Odbora regija i ambasador za Istocno partnerstvo EU-a István Sérto-Radics smatra da su snažna i decentralizirana lokalna i regionalna uprava od presudne važnosti u procesima proširenja te da nacionalne vlade trebaju povecati resurse regionalnih vlasti kako bi što spremnije docekale obveze i izazove koje donosi Unija.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak izmamio je pljesak izjavom kako "iskustva Srbije najbolje govore što ne treba ciniti", naglasivši da lokalna samouprava u toj zemlji gotovo da i nema ovlasti buduci da ne raspolaže nikakvom imovinom u svom vlasništvu.

Canak tvrdi da je regionalna samouprava važan politicki faktor mira i stabilnosti, dodajuci da ne poznaje niti jednog regionalista koji je u zadnjih 20-ak godina poticao ratne sukobe ili nacionalnu iskljucivost.

Predsjednik HNS-a Radomir Cacic naglasio je da ulazak Hrvatske u EU ne smije biti cilj, pogotovo ne cilj svih ciljeva, vec iskljucivo sredstvo.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic i glavni tajnik španjolske regionalne stranke Convergéncia Democrática de Catalunya Artur Mas potpisali su sporazum kojim su se obvezali suradivati na podrucju razvoja stranackih organizacija i politika, a radit ce i na razmjeni iskustava na podrucju regionalizma, autonomije, decentralizacije i EU-politike.


Podijeli: Facebook Twiter