Libanonski premijer Mikati podnio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libanonski premijer Nadžib Mikati objavio je svoju ostavku u petak nakon što su šijitski Hezbolah i njegovi saveznici blokirali stvaranje tijela koje bi nadziralo parlamentarne izbore i suprotstavili se produženju mandata jednog višeg dužnosnika snaga sigurnosti.

"Objavljujem ostavku vlade", rekao je Mikati na presici u Bejrutu. Mikati je za premijera imenovan 2011., nakon što su Hezbolah i njegovi saveznici srušili vladu nacionalnog jedinstva Saada al-Haririja.

Tijekom dvije godine njegova mandata nastojao je izolirati zemlju od građanskog rata u susjednoj Siriji, koji je produbio sektaške napetosti i u Libanonu i doveo do uličnih borbi u Tripoliju.

Vlada u petak nije uspjela produžiti mandat general bojniku Ašrafu Rifiju, zapovjedniku libanonskih unutarnjih snaga sigurnosti, koji je trebao biti umirovljen idućeg mjeseca. Rifi, kao i Mikati, sunitski je musliman iz Tripolija.

Skupina Hezbolah i njeni saveznici odbili su produžiti njegov mandat, a suprotstavili su se i stvaranju tijela za nadgledanje parlamentarnih izbora koji trebaju biti održani u lipnju.

Predsjednik i premijer su rekli da nisu spremni predsjedati bilo kojim sastankom vlade ako pitanje nadzornog tijela nije na dnevnom redu, rekli su ministri, što je onemogućilo sazivanje budućih sjednica vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter