Libanonski predsjednik od Saudijaca zahtijeva objašnjenje zašto se Hariri još nije vratio

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Libanonski predsjednik Michel Aoun u subotu zatražio je od Saudijske Arabije objašnjenje zašto se premijer Sad al Hariri još nije vratio kući, tjedan nakon što je neočekivano objavio svoju ostavku u Saudijskoj Arabiji. 

Aoun je "pozvao Saudijsku Arabiju da objasni razloge zbog kojih je dosad spriječen Haririjev povratak u Libanon", navodi se u izjavi. 

Poziv dolazi u jeku tvrdnji da je Hariri zadržan protiv svoje volje u Saudijskoj Arabiji, tvrdnja koju Rijad opovrgava. 

"Libabon ne prihvaća da je njegov premijer u situaciji koja je protivna međunarodnim sporazumima i pravilima", dodao je Aoun. 

Haririjeva neočekivana ostavka izazvala je međunarodne strahove da bi Libanon mogao biti uvučen u sukob između Saudijske Arabije i njezina regionalnog suparnika Irana. 

Sad al Hariri, koji ima i saudijsko državljanstvo, dao je ostavku prošli tjedan u televizijskom obraćanju koje je prenošeno iz Saudijske Arabije, kazavši da mu je život u opasnosti. 

Hariri, sunitski musliman, optužio je šijitski Iran i njegova saveznika, libanonski Hezbolah za destabilizaciju njegove zemlje i arapske regije. 

Aoun, saveznik Hezbolaha, još nije prihvatio Haririjevu ostavku, koja je odaslala uznemirujuće signale   širom politički nestabilnog Libanona. 

On je, prema Reutersovim izvorima, kazao stranim diplomatima da je Hariri "otet". 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je odlučnost Francuske, bivše kolonijalne sile, da "podrži Libanon, njegovo jedinstvo i neovisnost", prenosi libanonska službena državna novinska agencija NNa. 

Tu je tvrdnju Macron rekao u telefonskom razgovoru Macrona i Aouna u subotu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter