Libanonski biser

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Chateau Musar Red
Godina berbe: 2005.
Proizvodac: Chateau Musar
Lokacija: Ghazir, Bekka Valley, Libanon
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Teleci kotlet s ružmarinom
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 165 kuna (kod vinara)

U našim krajevima Libanon se najcešce spominje u kontekstu sukoba Izraelaca i Palestinaca koji su se skrasili na podrucju Libanona. No jako malo ljudi zna da iz Libanona dolaze izvrsna vina, poglavito crvena, i to najcešce iz tamošnjeg najpoznatijeg vinogorja, koje se smjestilo u dolini Bekka.

Od 1860. veliki utjecaj na Libanon imaju Francuzi te je on sve do kraja Drugog svjetskog rata bio pod kontrolom Francuza, a utjecaj je ostao i dan-danas. Libanon se još naziva i Švicarskom Bliskog istoka, no u zadnjih 40 godina u toj prelijepoj zemlji desila su se mnoga razaranja, i to najviše u periodu od 1975. do 1984. godine.

Najpoznatija vinarija u Libanonu je Chateau Musar, koju je još 1930. utemeljio Gaston Hochar, a kasnije su vinariju preuzeli braca Serge i Roland, te danas glavnu rijec vode njihova djeca Gaston, Marc i Ralph. Serge Hochar je prva osoba koja je dobila Decanterovu nagradu za osobu godine u svijetu vina, upravo zbog zasluga u proizvodnji vina u jednoj ratom zahvacenoj regiji.

Dakle, Chateau Musar je ostao obiteljska vinarija koja se tradicijski prenosi s generacije na generaciju, a nije prestajala proizvoditi ni u najtežim ratnim godinama. Danas cu vam predstaviti kupažu Chateau Musar Red iz berbe 2005. koja je na tržište izašla ovo proljece, a imao sam je prilike kušati na ovogodišnjem sajmu vina u Londonu. Dakle, ovo vino izlazi na tržište nakon sedam godina, a kupaža je cabenet sauvignona, cinsaulta i carignana.

Godina 2005. bila je za libanonske prilike jako cudna jer je zima obilovala padalinama. Berba je pocela sredinom rujna, a cijelo vrijeme temperatura nije prelazila 30 stupnjeva Celzija. Nakon berbe vino je provelo devet mjeseci u betonskim cisternama, potom godinu dana u barrique bacvicama od francuskog hrasta, te na kraju po trecinu od svake sorte ide zajedno u betonski tank na završno blendiranje, pa onda na odležavanje u bocu.

Vino ima prekrasnu duboku rubinsko crvenu boju, bistro je i gusto te se vrlo brzo zaustavlja u caši prilikom vrtnje. Miris je izražen i jako fin te trajan, na nosu se prvo pojavljuje borovnica pa onda dim, pa malo cokolade i crnog papra i malo cedrovine, miris je bogat.

Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane je svježe te tanicno, no tanini su baršunasti, a vino je ukusno, cak i mineralno, te jakoga tijela. Vino je uravnoteženo, te harmonicno i jako fino, a može trajati barem 10 godina. Odlicno se sljubljuje s mesnim jelima.


Podijeli: Facebook Twiter