Libanon: Prosvjedi na Hasanovu pokopu u Bejrutu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuća protivnika sirijskih vlasti okupilo se u nedjelju u središtu Bejruta kako bi sudjelovalo u prosvjedima protiv Damaska i libanonske vlade te prisustvovalo pokopu trojice visokih policijskih dužnosnika, među kojima i šefa obavještajne službe Visama al-Hasana, ubijenog u petak u napadu.

Za napad automobilom bombom koji se dogodio u petak u istočnom Bejrutu i u kojemu su smrtno stradale najmanje tri osobe, mnogi optužuju Siriju, jer je Al-Hasan bio blizak Saadu Haririju, vođi libanonske oporbe, neprijateljski nastrojene prema sirijskim vlastima. Al-Hasan će biti pokopan pokraj groba ubijenog premijera Libanona Rafika Haririja, u središtu Bejruta.

Na Trgu mučenika okupili su se Libanonci iz svih dijelova zemlje, ističući velike transparente s fotografijom Al-Hasana i transparentima na kojima je pisalo "Mučenik pravde i istine". "Jedna revolucija u dvjema državama", pisalo je na jednom transparentu, čime se aludira na Siriju i Libanon, "Odlazi Nadžibe", poruka je upućena akutalnom libanonskom premijeru.

Prosvjednici su isticali libanonske zastave i zastave sirijske revolucije. Većinu prosvjednika predstavljaju suniti, kršćani i druzi. Oni su zahtijevali ostavku premijera Nadžiba Mikatija čija je vlada pot utjecajem Hezbolaha.

U napadu automobilom bombom ranjeno je 126 osoba. Za napad još nitko nije preuzeo odgovornost, a libanonski mediji pišu kako je meta napada bio Al-Hasan. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter