LGBT za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici seksualnih i rodnih manjina uputili su danas zahtjev zastupnicima Hrvatskog sabora za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative "U ime obitelji" i pozvali građane da ih podrže slanjem pisama zastupnicima.

Tražimo da sukladno ustavnim ovlastima Sabora i Ustavu koji jamči jednakopravnost i ravnopravnost svih građanki i građana Republike Hrvatske, uputite Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?", za koje je inicijativa "U ime obitelji" prikupila dovoljni broj potpisa, kaže se u pismu koje je uputilo sedam LGBT organizacija iz Zagreba, Rijeke i Splita.

"Vaša je dužnost poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti i omogućiti temeljno načelo demokracije na kojoj je utemeljen Ustav Republike Hrvatske bez obzira podržavate li referendumsko pitanje ili ne", poručuju LGBT organizacije zastupnicima.

Udruge također pozivaju građane i građanke da pismom potaknu na to svoje zastupnike u Saboru, tvrdeći kako je ustavna odredba koju referendumom želi ostvariti inicijativa "U ime obitelji" u izravnom sukobu s najvišim vrednotama Ustava.

Budući da jedino Ustavni sud može ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, a to do danas nije učinio, predlažemo da našim konkretnim djelovanjem, našim glasom, zatražimo od Hrvatskoga sabora da u skladu sa svojim pravima i obvezama osigura funkcioniranje ustavno-pravnog poretka RH, ističu LGBT udruge. 

"Za nas, LGBT građane i građanke, ovdje se ne radi o referendumu za brak, nego referendumu protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba. Sama činjenica da se u Ustav želi unijeti odredba po kojoj bi jednoj skupini ljudi unaprijed bilo zabranjeno nešto što je dopušteno drugoj skupini ljudi, očigledan je dokaz da ona zadire u samu srž ljudskih prava i demokracije u Hrvatskoj", kaže se u pismu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter