LG galerija: Kolektivna fotografija tri senzibiliteta

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Miranda Legović, Darko Brajković Njapo i Slađan Dragojević predstavili su u LG galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin konceptualni fotografski projekt "Uslojeni horizonti svjetla".

- Ovu kreativnu avanturu svjetlom, autori su realizirali posezanjem za starinskim, analognim fotografskim aparatom i 35 milimetarskim kolor filmom, Leica formatom, naglasio je predstavljajući izložbu Eugen Borkovsky. Naime, oni jedan za drugim, uzimaju istu fotografsku kameru, osvjetljavaju isti negativ, ali usmjeravajući objektiv svatko svom motivu stvaraju zajedničku fotografiju. Prva na film svjetlo pripušta Miranda Legović, zatim Darko Brajković Njapo pa Slađan Dragojević tako autori bilježe proizvoljne motive ne govoreći jedan drugom o temama, stoga razvijanje negativa i eksponiranje foto-papira predstavlja iznenađenje i otkriva zabilježeno.

- Koncept ovog projekta je izuzetan jer, kroz povijest oblika, pojedini autor jest više puta osvjetljavao isti film, ali se nikad nije dogodilo da tri autora, tri prijatelja ostave svoj ego i da u potpunosti podijele autorstvo. Izloženo nudi otklon od standardnog pristupa jer pojedini rad ne pripisujemo pojedinom umjetniku već doživljaj moramo dijeliti na tri senzibiliteta, rekao je Borkovsky.

On je naglasio i da promatrač shvaća da se radi o realnim motivima transponiranim u nadrealno postupkom ponavljanja ekspozicije na istoj matrici. Stoga se u rezultatu ne može pratiti slijed niti odvajati pojedina autorska bilježenja. Svaka fotografija uvijek je zabilježena realnost. Međutim, mentalna ili ovakva fizička slika stvari, poput fotografije, nije realnost već problematizirana ideja stvari kao takvih i njihovih slika. "Kad bi se pisao komentar o podastrtim radovima ne znajući da je autor u množini, prisutna bi bila ista impresija o kvalitetnom umjetničkom uratku. Iz ovih radova nepotrebno je izlučiti neke od autorskih slojeva. Pojedino djelo čine upravo sva tri zapisa. Fascinira koincidencija njihove usklađenosti, sinergija koja se autorima dogodila može biti mistificirana ili doživljena kao slučajnost", rekao je Borkovsky. (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter