Lezbijski piknik na plaži u Poreču

Tolerancija prema različitostima dobro utječe na opću turističku percepciju regije, poručile su sudionice (M. M.)
Tolerancija prema različitostima dobro utječe na opću turističku percepciju regije, poručile su sudionice (M. M.)

Danas se u Poreču dogodio Licknik ili lezbijski piknik na plaži, susret čija je najava u medijima danima plijenila pozornost javnosti.

"Nema aktivizma, nema politike, nema posla, mozak (i oči) na pašu i… laganini" - tim je pozivom porečki Centar za građanske inicijative priredio okupljanje na porečkoj obali; dan druženja, sporta i zabave, samo to. "Ako Istra slovi kao napredna regija po LGBT (skraćenica za lezbijke, gay, biseksualne i transrodne osobe) pitanjima, mi Istrijanke zaključile smo da sve lezbijke treba dovesti ovamo, na plažu, da bi se sve zajedno opustile i zabavile bez aktivizma i bez politiziranja", rekla je voditeljica projekata Centra Nataša Vajagić.

Zanimanje medija nije izostalo, što su pristigle djevojke prihvatile jer, kažu: "Na kraju svega, vidljivost doprinosi građenju otvorenijeg i tolerantnijeg društva". Stigle su u Poreč iz gotovo cijele Hrvatske - Rijeke, Osijeka, Zagreba, susjedne Slovenije, nikakvo masovno okupljanje, tek njih šezdesetak, no,u dovoljnom broju da bi zabava krenula. Organizirano je skakanje u vrećama, potezanje konopa, djevojke su iskoristile pogodnosti gradske plaže pa je upriličen mali turnir u stolnom tenisu. Vidljivost je dio programa porečkog Centra, a Nataša kaže da je njihova inicijativa doprinos imidžu Istre kao, po tim pitanjima, naprednoj regiji, uz bok sa Zagrebom. Uostalom, i to je dio turističke promidžbe jer tolerancija prema različitostima dobro utječe na opću turističku percepciju regije. (E. VELAN; snimio M. MIJOŠEK) 


Podijeli: Facebook Twiter