Ležaljke na Ambreli bez valjanog ugovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sadik Cordic, vlasnik ugostiteljskog obrta E&D, nema zakonski uskladeno odobrenje za svojevoljno postavljenje ležaljki duž plaže Ambrela, utvrdilo je pulsko Opcinsko državno odvjetništvo uvidom u dokumentaciju.

Zakljuceno je da u ugovoru o koncesiji Istarske županije i Arenaturista iz 2008. te ugovoru o podkoncesiji, koji je Arenaturist pocetkom ove godine sklopio s Cordicem, nema jasno odredenih odredbi o tome koji se dio plaže daje u koncesiju i koje se vrste usluga ondje mogu obavljati. Drugim rijecima, Cordic je koristio nedorecenost ugovora i svojevoljno odlucio koliko ce i gdje postaviti ležaljke te tako uzurpirao citavu plažu.

Odvjetništvo je stoga naložilo da Arenaturist i Cordic potpišu aneks ugovora o koncesiji na pomorskom dobru kojim ce se tocno odrediti na kojem dijelu plaže Cordic smije iznajmljivati ležaljke i koliki je maksimalni broj ležaljki koje na tom dijelu može postaviti.

Nadalje, Odvjetništvo je naložilo da se ugovor mora dopuniti naznacivanjem površine i dijela plaže gdje ce se postaviti terasa i vanjski šank. Takoder, ugovor mora sadržavati skicu plaže s tocno naznacenim dijelom na kojem ce se obavljati ugovorene djelatnosti. Sve se to mora uciniti, naložilo je Državno odvjetništvo, do pocetka rujna.

Nalogu za ispravljanjem nepravilnosti na plaži Ambrela prethodio je skandal pocetkom srpnja kada je s te plaže protjerana pulska obitelj jer su zbog nedostatka prostora postavili rucnike izmedu ležaljki. Kako su izjavili za naš list, receno im je da iznajme ležaljku ili da se gube s plaže. Zgrožena obitelj se obratila našoj redakciji te obavijestila nadležne u Gradu Puli jer su smatrali da si koncesionar za iznajmljivanje ležaljki ne može uzimati za pravo uzurpirati cijelu plažu i tjerati one koji nisu iznajmili ležaljku. I bili su u pravu.

Grad Pula je odmah reagirao dopisom Arenaturistu kojim mole koncesionara da se ponaša u skladu sa zakonom ili ce poduzeti zakonom predvidene mjere oduzimanja koncesije. Podsjetili su ih da je odlukom o davanju koncesija na pomorskom dobru (donesenom 3. svibnja 2008.) koncesionaru dozvoljeno obavljanje raznih djelatnosti (iznajmljivanja plažnih rekvizita), no da je isto tako odredeno da održava i štiti pomorsko dobro pažnjom dobrog gospodara uz poštivanje svih zakonskih propisa. Takoder, u odluci je izricito navedeno da koncesionar ne smije poduzimati nikakve druge radnje osim onih koje su mu dopuštene. O skandalu su obavijestili potom Državno odvjetništvo, koje je na koncu utvrdilo nepravilnosti. Suprotno onome što su nam sredinom srpnja tvrdili Arenaturist i Cordic. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter