Levi's i H&M ne prodaju izlizane traperice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon niza fatalnih oboljenja radnika koji su ih proizvodili, naširoko popularne i omiljene izlizane traperice više se nece moci kupiti u ducanima Levi'sa i H&M-a.

U samo cetiri godine, u razmaku izmedu 2005. i 2009. godine, cak 40 turskih radnika, koji su radili u proizvodnji traperica koje se izbjeljuju tehnikom pjeskarenja, umrlo je zbog fatalnih posljedica oboljenja pluca.

Spomenutu bolest izaziva konstantna izloženost kristalnom siliciju, tvari koja se koristi u postupku izbjeljivanja trapera, pa je turska vlada zabranila takvu tehniku izbjeljivanja.

Nakon što su Levi's i H&M odlucili da u svojim trgovinama više nece prodavati izbijeljene traperice, sada su zajedno s udrugom International Textile Garment & Leather Workers' Federation pokrenuli veliku kampanju kojoj je cilj zabraniti korištenje tog spornog postupka u tekstilnoj industriji.

Kristalni silicij je sastavni dio mnogih minerala i prirodno se nalazi u zemlji, ali kada radnici melju takve minerale, njihove cestice postanu toliko sitne da ih pluca lako apsorbiraju, a izazivaju akutnu respiratornu bolest silikozu koja dovodi do respiratorne insuficijencije.

Silikoza je ireverzibilno stanje i za nju ne postoji lijek. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, silikoza je najcešce profesionalno oboljenje pluca u svijetu, a pojavljuje se u svim zemljama, no najcešce u zemljama u razvoju zbog nedostatka zaštitnih sredstava i loše radne higijene.


Podijeli: Facebook Twiter