Letta i Barroso za hitno zapošljavanje mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi talijanski premijer Enrico Letta i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavili su u četvrtak u Bruxellesu da europski čelnici na svom summitu u lipnju trebaju građanima uputiti snažne signale, u prvom redu u borbi protiv nezaposlenosti mladih.

"Tražit ćemo da se nezaposlenost mladih postavi kao najvažnije pitanje i to treba biti glavna poruka sa sastanka Europskog vijeća u lipnju. Nezaposlenost mladih noćna je mora za Italiju i EU", rekao je Letta nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije.

Posjetom Bruxellesu Letta završava svoju prvu inozemnu turneju, na koju je krenuo čim je izabran u talijanskom parlamentu. U utorak je posjetio Berlin i razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel, u srijedu je u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, a u srijedu navečer i u četvrtak ujutro s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom EK-a Barrosom.

"Premijer Letta i ja dijelimo stajalište da EU i njegove zemlje članice moraju hitno provesti mjere za rast i zapošljavanje. Obojica smo također čvrsto uvjereni da se trajni rast i konkurentnost mogu graditi jedino na podlozi zdravih javnih financija. Svaki euro uložen u vraćanje duga jest euro izgubljen za investicije, za zapošljavanje mladih, za investicije u obrazovanje i istraživanje i u poduzetništvo. Zato moramo nastaviti s politikom zdravih javnih financija, moramo provesti strukturne reforme i imati mjere za poticanje rasta, ponajviše da bismo pokušali riješiti hitno i dramatično pitanje nezaposlenosti", rekao je Barroso. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter