"Letom anđela" otvoren venecijanski karneval

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na glavnom venecijanskom trgu Svetog Marka u nedjelju je 70.000 ljudi popratilo "Let anđela" sa zvonika Svetog Marka kojime se tradicionalno otvara venecijanski karneval.

Karneval je na oduševljenje turista "letom" sa zvonika otvorila venecijanska studentica Marta Finotto obučena u crveni kostim nazvan "Moulin Rouge".

Finotto je s vrha zvonika Svetog Marka do pozornice na trgu "doletjela" pomoću metalnih kablova gdje su je dočekale maske dužda i venecijanskog plemstva i 12 Marija karnevala, 1999. obnovljen element karnevala koji podsjeća na srednjevjekovni običaj opremanja i ukrašavanja iz duždevih i plemićkih riznica 12 najljepših siromašnih venecijanskih djevojaka za udaju. Povorka Marija inače se održava dan prije Leta anđela ali je ove godine odgođena za nedjelju zbog nevremena koje je u subotu zahvatilo Veneciju.

Čuveni venecijanski karneval u suvremenom obliku ponovno je pokrenut na inicijativu udruga i građana pokrenut 1979. nakon gotovo dva stoljeća stanke. Pučke karnevalske svečanosti u Veneciji su se održavale od srednjeg vijeka, prvi spomen karnevala u dokumentima datira s kraja 11. stoljeća, sve do 1797. kada je tu tradiciju prekinula prvo francuska za Napoleonovih osvajanja a potom austrijska okupacija.

Od obnove karnevala oživljavaju se i njegovi tradicionalni elementi poput povorke Marija 1999. i Leta anđela, prekinutog 1759. zbog pada izvođača, koji je u svom izvornom obliku ponovno oživljen 2001. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter