Let u svemir nadohvat ruke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Virgin Galactic predstavila je nedavno u svemirskoj bazi u gradu Mojave u Kaliforniji svoj "SpaceShip Two"(SS2), suborbitalnu svemirsku letjelicu, koja bi nakon testiranja i potrebnih dozvola trebala otvoriti novu eru svemirskog turizma.

Osnivac kompanije Virgin, britanski milijarder Richard Branson, koji je i financirao projekt, te dizajner svemirskog broda Burt Rutan, letjelicu su po prvi puta pokazali javnosti otkako je 2007. godine zapocela njena gradnja. Svemirski let s Virgin Galacticom stajat ce 200 tisuca dolara, a kapara za putovanje 20 tisuca dolara. Dosad je rezervirano oko 250 karata.

"SS2" je izgraden od karbonskih vlakana i kompozitnih materijala te je nasljednik Virginovog prvijenca "SpaceShipOne". Inace "SS1" je prva privatno financirana svemirska letjelica s jednim pilotom. Spomenuta letjelica je 2004. godine uspješno izvela suborbitalni svemirski let. Tim poduhvatom tvrtaka je osvojila nagradu Ansari X, vrijednu deset milijuna dolara.



Projekt "SpaceShipOne", u koji je uloženo više od sto milijuna dolara, vodio je veteran dizajna svemirskih letjelica Burt Rutan, zajedno sa svojim timom u tvrtki Scaled Composites, a financirao ga je suosnivac Microsofta Paul Allen.

"SpaceShipTwo" imat ce šest putnika-astronauta i dva pilota-astronauta, te bi trebao svakodnevno polijetati u svemir s uzletišta Spaceport America u Novom Meksiku, nudeci tisucama potencijalnih svemirskih turista novo, posve originalno iskustvo.

Turisti-astronauti imat ce trodnevne priprema za let, a za putovanje ce nositi posebno svemirsko odijelo s kacigom. Na visini od 100 km iznad razine mora, najavljuje Virgin na svojim internetskim stranicama, astronauti bi trebali uživati u pogledima na Zemlju i iskusiti bestežinsko stanje u kabini svemirske letjelice.

Koliko je svemirski turizam atraktivan, govori cinjenica da je na predstavljanju letjelice prisustvovalo cak 800 novinara, razni VIP gosti, kao što su guverneri Bill Richardson i Arnold Schwarzenegger, te buduci astronauti.


Podijeli: Facebook Twiter