Let 3 reizdaje kljucne albume

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Serijom od cetiri rasprodana koncerata u prostoriji za vježbanje u bivšoj Tvornici papira, rock brand Rijeke, grupa Let 3, najavit ce ponovno objavljivanje dva kljucna albuma svoje karijere «Two Dogs Fuckin'» i «El Desperado». Potreba za ponovnim tiskanjem prvog i drugog albuma Leta 3 pokazala se nasušnom - dva kljucna naslova rijeckog, ali i hrvatskog rocka slušateljima su predugo bila nedostupna. Objavljeni za ljubljansku nakladnicku kucu Helidon 1989. godine, odnosno 1991. albumi «Two Dogs Fuckin'» i «El Desperado» ne nalaze se u diskografskoj distribuciji gotovo dvadeset godina. U vrijeme kad su reizdanja postala praksa, cini se nepravednim da najvažniji albumi Leta 3 ostanu posve zaboravljeni, što je zasluga i bivšeg nakladnika benda koji se nije lako želio odreci diskografskih prava na njihova dva albuma.

Premda objavljeni u relativno kratkom vremenskom odmaku, «Two Dogs Fuckin'» i «El Desperado» nastali su u posve drukcijem ozracju. «Two Dogs Fuckin'" u drugoj polovini osamdesetih, kad je vec popustila stega jedine politicke doktrine Jugoslavije, odnosno pocetkom devedesetih, kad je ratni vihor zahvatio sve države nekadašnje federacije. Dok je vinilna ploca «Two Dogs Fuckin'" poživjela svoj kratki diskografski život, CD «El Desperado» nije niti dospio do hrvatskih trgovina.

Uz druge kljucne naslove, «Two Dogs Fuckin'» donosi generacijsku himnu, «Izgubljene» koja je na album uvrštena u zadnjoj fazi njegova snimanja. Zanimljivo je izdvojiti kako je videospot za istu pjesmu u izboru HTV-ove glazbene emisije «Hit Depo» proglašen spotom godine.



Prvijenac «Two Dogs Fuckin'» je kolekcija mracnih, no istovremeno vrlo poeticnih pjesama, docekan je s ovacijama, a kritika ga proglasila jednim od najboljih hrvatskih rock albuma.

- «Two Dogs Fuckin'» je proizašao iz našeg uživanja bavljenja glazbom na probama. Istina, bilo je u svemu tome i želje da slijedimo neke glazbene trendove, a u ono vrijeme su ih diktirali Joy Division, pojašnjava Prodanovic.

- Znam da je album «Two Dogs Fuckin'» posebno važan i Vladi Simcicu Vavi koji je kupio dva primjerka. Jedan za slušanje, dok drugi primjerak dandanas cuva neraspakiran, dodaje Mrle.



Pocetak rata u Hrvatskoj poklopio se s izlaskom albuma «El Desperado» koji poklonici benda i danas smatraju najboljim u njihovoj karijeri. Premda važna ploca, možda i presudna, Martinovicu se cini kao da «El Desperado» zapravo nikad nije izašao. Prodanovicu je pak važan detalj kako je taj nosac zvuka prvi album jednog rijeckog benda objavljen na novom mediju, CD-u. Premda stvaran i objavljen u ratnim godinama «El Desperado» donosi pravu kolekciju alter-rock hitova koji su poživjeli sve do današnjih dana. «Fuck Famiglia» ili «Pokvarena žena», a napose obrada pjesme «Vjeran pas» «Termita» cine koncertnu okosnicu «Leta 3» i gotovo dvadeset godina kasnije.

Zoran Prodanovic Prlja skorašnje koncerte u Harteri najavljuje i kao vracanje duga albumima koji su se zagubili u vrtlogu traumaticnih godina.


Podijeli: Facebook Twiter