Let 3: Moraš reagirati na pojave u društvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Let 3. Mrle i Prlja u paralelnom slalomu o svemu. Povod razgovoru najavljeni je izlazak njihovog novog albuma, iako se posljednji još nije ni ohladio ispod čekića.

Jedva je prošlo nekoliko mjeseci od izlaska vašeg posljednjeg albuma, a već stiže novi. O čemu se radi?
Mrle: Zadnje što smo objavili radili smo tri godine unazad, shvativši da smo u to vrijeme radili puno toga - kazalište, koncerte, studijske snimke... Pa je trebalo to objediniti i objaviti. Tu je na kraju samo dio tog materijala, ali album se sastoji od vinila, DVD-a, mogućnosti za download u MP3 formatu, uz jedan Artaudov tekst na čakavštini koji nam je priredio Nikola Petković.
Prlja: Naš mentor za čakavštinu (smijeh).
Mrle: Nakon toga Dallas se sjetio da ima neke snimke iz ne znam koje godine, "72....
Prlja: Ha ha, iz "84., kakve "72.? Hrvatsko proljeće...
Mrle: E, "84., a to je Let 2, bend prije Leta 3, pa su odlučili i to objaviti, a kako imamo i neke nove pjesme jer stalno radimo, na tom albumu izaći će i te nove stvari.

Kako će se album zvati i o kojim je starim stvarima riječ?
Mrle: Ne znamo još kako će se zvati. Možda Punjeta...
Prlja: To su jedine snimke Leta 2, lo-fi, studijski demo iz "84. Uspjeli smo iskopati i još neke live snimke s Ri Rockova 80-ih, pa nam se činilo zanimljivo to objaviti jer tamo ima i prvih verzija nekih pjesama koje i dan danas izvodimo - "Sam u vodi", "Ne trebam te"..., a s druge strane ima taj jedan demo šarm. A ime albuma... Vidiš, dobro pitanje, razmislit ćemo još, ali ići će pod brendom Let 2.

Inače je uobičajenije da se takve kompilacije rade u nekim obljetničkim prigodama, ali ovdje nije tako. Ili se varam?
Mrle:
Mi mrzimo obljetnice. To smo napravili samo jednom, kad smo snimali DVD i kad smo skužili da od Grada Rijeke možemo dobiti lovu, pa smo rekli da je to 20 godina Leta. To je bio skup koncert, ali tada nam je Grad jedini put u povijesti čovječanstva odlučio financirati koncert plativši svu moguću tehniku, pa smo odlučili ne naplaćivati karte i na taj način je to bio zajednički poklon nas i Grada građanima Rijeke. Bilo je to sveopće narodno zadovoljstvo...

Osim muzikom, vi ste do šire prepoznatljivosti dolazili upravo konceptima koji su dolazili prije ili uz muziku. A oni su nekako uvijek bili vezani za vrijeme u kojem su nastajali, kao odgovor na društvene pojavnosti. Kad je ta ideja koncepta postala bitan sastav vašeg djelovanja?

Mrle:
Mi to vučemo od samih početaka, čini mi se. Ja sam svojevremeno bio u Termitima koji su naginjali osmišljenom scenskom nastupu i slično, ali tu priču smo povukli iz vremena punka, jednostavno osjećaš dužnost odgovarati na stvari iz okoline. Kroz neku šalu, zajebanciju ili kritiku. Nedavno je jedan svećenik izjavio da postoji i osmi smrtni grijeh, a to je nereagiranje na određene pojave u društvu. Pa smo se, eto, i mi našli u misiji spasenja čovječanstva od grijeha. (D. MANDIĆ; snimio P. FABIJAN/NL)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter