Lešine u lokvama Valbandona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko povelike mocvare koja je uslijed obilnih kiša nastala na poljima izmedu Valbandona i Fažane cesto se mogu vidjeti uginule životinje, žale se okolni stanari koji su o tome obavijestili i Opcinu. Buduci da na tom podrucju mnogi mještani uzgajaju kokoši, patke, koze i druge životinje (iako to nije dozvoljeno) dogada se da strvine u vrijeme poplava plutaju po vodi pa predstavljaju potencijalni izvor zaraze.

Nacelnica Ada Damjanac rekla nam je da je na teren uputila komunalnog redara koji je u posljednje vrijeme tri puta obišao podrucje.

- Naložili smo ljudima da uklone životinje koje uzgajaju na toj lokaciji jer je to nelegalno. Iako su dobili nalog da uklone kokoši, koze i druge životinje, stalno s tim odugovlace, kaže Damjanac. Dodaje da je opcinsko poduzece Komunalac dobilo nalog da ukloni tamošnje kokošinjce i barake, no to još nije uspjelo realizirati zbog lošeg vremena.

- Tu lokaciju ocistit cemo do proljeca, sve radove planiramo dovršiti do sezone, a dio je vec pocišcen i neke životinje su maknute. Necemo od toga odustati, iako je to veliki posao i dodatni trošak za Opcinu, koja mora financirati odvoz krupnog otpada, zakljucila je. Apelirala je na mještane koji nadu strvine da o tome obavijeste Opcinu ili Komunalac.



Za obavještavanje Higijenicarske službe Veterinarske stanice Pula, koja je nadležna za uklanjanje strvina u Opcini Fažana zadužen je komunalni redar. No, to do sada nije ucinio jer su strvine mještani u meduvremenu uklonili sami, kaže nacelnica. Na koji nacin su uklanjane strvine možemo samo nagadati.

Zahtjeva za intervencijom nije bilo, potvrdili su nam u Higijenicarskoj službi. Nije intervenirala ni Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Zavoda za javno zdravstvo jer nije nadležna za uginule životinje. Ipak, doci ce na poziv mještana ako se pojave štetni glodavci.


Podijeli: Facebook Twiter