Lešina morskog psa kraj Rovinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sprudovima otoka Figarola u sjevernom dijelu rovinjskog akvatorija pronadena je lešina velikog morskog psa volonje. Dugacak je bio oko pet metara, a mogao je težiti do tisucu kilograma. Buduci da je vec bio u raspadajucem stanju, vjerojatno je uginuo u moru, a potom se nošen strujama i vjetrom nasukao na Figaroli.

Dojava o velikoj morskoj nemani prvo je stigla u gradsku upravu. Komunalno redarstvo je obavijestilo Lucku kapetaniju, Javnu vatrogasnu postrojbu i veterinarsku inspekciju. Na Figarolu su camcem izašli uvijek spremni vatrogasci. Dovukli su uginulog morskog psa do uvale Valdibora. Brojni znatiželjnici koji su htjeli vidjeti neman, za koju ribari tvrde da u Rovinju nije videna pedeset godina, mogli su vidjeti jedino njezina jetra, koja su izronila iz poluraspadnutog trupla.

Uz pomoc znanstvenika Centra za istraživanje mora Andreja Jaklina, psa volonju, za kojeg se u prvi trenutak zbog slicnosti mislilo da je rijec o kitu, identificirao je veterinarski inspektor Mladen Žaja.

Volonja spada medu primitivne vrste morskih pasa, rijedak je na Jadranu i uglavnom boravi na vecim dubinama, a hrani se planktonima i malim ribama. Ima po šest redova škrga sa svake strane.

Veterinarska inspekcija i komunalno redarstvo poduzeli su sve mjere za zbrinjavanje lešine. Na obalu u Valdibori došli su djelatnici Komunalnog servisa i vozilo pulske veterinarske ambulante, koje je trebalo odvesti lešinu u kafileriju. Državni zavod za zaštitu prirode je, medutim, prvo zatražio identifikaciju. Kada su culi da se radi o morskom psu, zakljuceno je da se vrati u morske dubine pa su ga vatrogasci nakon podvodnog fotografiranja odvukli na pucinu i spustili na dno.


Podijeli: Facebook Twiter